Tadjikistanul şi Uzbekistanul autorizează tranzitul proviziilor pentru forţa din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tadjikistanul şi Uzbekistanul autorizează tranzitul proviziilor pentru forţa din Afganistan

Externe 21 Februarie 2009 / 00:00 421 accesări

Situaţia dificilă în care se află Pentagonul după decizia Kîrghizstanului de a închide baza armatei americane de la Manas s-a mai ameliorat după ce oficialii din Tadjikistan şi Uzbekistan au autorizat tranzitul pe teritoriile lor al materialelor destinate aprovizionării coaliţiei militare internaţionale din Afganistan. “În fiecare săptămînă, preconizăm să transportăm prin teritoriile Uzbekistanului şi Tadjikistanului între 50 şi 200 de containere spre Afganistan”, a declarat, vineri, contraamiralul american Mark Harnitchek. În plus, Tadjikistanul exercită presiuni pentru revizuirea\" acordurilor care îi permit Rusiei să staţioneze trupe în statul strategic din Asia Centrală, aflat la graniţa cu Afganistanul, a anunţat vineri un ziar rusesc. Preşedintele tadjik Emomali Rahmon încearcă să obţină revizuirea sau îmbunătăţirea celor mai multe dintre acordurile sale cu Moscova şi va continua pe această linie atunci cînd va vizita Moscova, marţi. Tadjikistanul, cea mai săracă dintre fostele republici sovietice, a fost puternic afectată în ultimele luni de efectele crizei economice globale. Statul are nevoie să găsească noi surse de venit, avînd în vedere că zeci de mii de muncitori tadjiki care au reprezentat cea mai importantă forţă de muncă în domeniul construcţiilor în Rusia, în ultimii ani de dezvoltare economică, se întorc în ţară şomeri.

Baza de la Manas este o instalaţie-cheie pentru SUA. Kîrgîzstanul a transmis ambasadorului SUA, Tatiana Gfoeller, notificarea oficială privind stoparea validităţii Acordului din 5 decembrie 2001, care autorizează prezenţa bazei la Manas, potrivit unui comunicat al diplomaţiei kîrgîze. Documentul aminteşte că acest acord nu va mai fi în vigoare după 180 de zile de la data primirii, de către partea americană, a notificării oficiale. Înştiinţarea a venit la scurt timp după ce preşedintele Obama a autorizat săptămîna aceasta mobilizarea a 17.000 de trupe americane suplimentare în Afganistan şi a identificat ca prioritare eforturile SUA de a lupta împotriva intensificării insurgenţei Taliban.

Şi ţările membre NATO au promis să furnizeze suficiente efective militare pentru a garanta desfăşurare în siguranţă a alegerilor prezidenţiale din Afganistan, prevăzute pentru luna august. Cei 25 de aliaţi ai SUA, sub presiunea administraţiei de la Washington pentru a depune mai multe eforturi în Afganistan, nu au anunţat totuşi măsuri deosebite cu ocazia acestei reuniuni ministeriale informale care se încheie vineri. Numai Germania şi Italia au anunţat în această săptămînă trimiterea a 600, respectiv, 500 de militari suplimentari în regiunile din nordul şi vestul Afganistanului, de care sînt responsabile cele două ţări. Ministrul Apărării Franz Josef Jung a menţionat chiar posibilitatea ca 400 dintre ei să rămînă şi după alegeri, ceea ce ar ridica la aproximativ 4.000 numărul militarilor germani din Afganistan.

Ţările membre NATO discută şi despre modalitatea de implicare a vecinilor Afganistanului, între care Iranul, în cadrul unei abordări regionale a problemei afgane. Extremismul, terorismul, drogurile sînt probleme regionale care au nevoie de soluţii regionale, sînt de părere tot mai mulţi lideri politici şi militari din ţările membre NATO. Iranul, cu peste un milion de drogaţi, este o victimă, ca oricare altă ţară. Abordarea regională preconizată în prezent de NATO nu este prudent elaborată numai faţă de regimul de la Teheran. NATO şi-a exprimat în numeroase rînduri teama că stabilitatea ar putea fi cumpărată de Guvernul pakistanez prin acorduri de încetare a focului cu islamiştii înarmaţi, ca cel încheiat recent între armata pakistaneză şi miliţiile Taliban într-un district din valea Swat, la frontiera cu Afganistanul. Riscul este acela de a permite astfel luptătorilor Taliban din Pakistan să continue nepedepsiţi incursiunile sîngeroase în teritoriul afgan.

În teren însă continuă să se înregistreze victime. Cinci militari danezi, membri ai forţei NATO în Afganistan, au fost răniţi accidental, în urma exploziei unei grenade în baza lor din Camp Bastion. Unul dintre cei cinci militari a fost rănit grav, iar ceilalţi patru uşor, fiind loviţi de fragmentele grenadei, care a explodat în apropierea rampei unui vehicul blindat. În prezent, 700 de militari danezi se află în Afganistan sub comandament britanic, majoritatea în provincia Helmand, la sud-vest de oraşul Kandahar. De la începutul mobilizării lor, la sfîrşitul lui 2001, 21 de militari danezi şi-au pierdurt viaţa în Afganistan.



12