„Taina cuvintelor“, antidot pentru starea de debusolare intelectuală a tinerei generaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Taina cuvintelor“, antidot pentru starea de debusolare intelectuală a tinerei generaţii

Cultură 20 Decembrie 2008 / 00:00 687 accesări

Tudor Gheorghe s-a reîntîlnit, joi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu publicul de la malul mării, pentru a-i aduce în dar, în preajma sărbătorilor de iarnă, „Taina cuvintelor“. Aşa cum şi-a obişnuit publicul fidel, şi acest spectacol face parte din rîndul acelor momente rafinate şi atît de necesare, care readuc în actualitate frumuseţea unor vremuri demult apuse. Dintre acestea le amintim numai pe cele susţinute pe parcursul lui 2008, „Parfumele nebunelor dorinţi“, „La margine de imperii“ sau „Serenade din trecut“. Acestora li s-a adăugat, acum, la sfîrşit de decembrie, „Taina cuvintelor“, care a propus o incursiune în istoria poeziei româneşti, nu înainte de a ridiculiza tendinţa contemporanilor de a „sluţi“ rostirea limbii române prin folosirea exagerată şi total nejustificată a cuvintelor din limba engleză. Ca un argument de autoritate, pentru păstrarea „curăţeniei” rostirii limbii române, maestrul Tudor Gheorghe a citit din „Istoria literaturii române“ de George Călinescu. Înainte de a începe spectacolul propriu-zis, artistul şi-a „avertizat” publicul: „Nu va fi un spectacol obişnuit, ci cea mai tulburătoare lecţie despre cum să ne păstrăm românismul din noi“. În stilul său inconfundabil, de această dată însoţit doar de chitara sa, trubadurul a adus în lumină „gingăşiile lirice“ şi frazele elegante ale unor înaintaşi precum Miron Costin - considerat de Tudor Gheorghe drept primul mare poet român şi contemporan cu Shakespeare, Cervantes şi Corneille - fraţii Văcăreşti, Costache Conachi sau Vasile Cîrlova. În final, Tudor Gheorghe şi-a propus „să îi împace“ pe Mihai Eminescu şi Alexandru Macedonski, prezentînd fragmente din „Scrisoarea II“ şi „Noapte de mai“, dar şi pe Tudor Arghezi şi Ion Barbu.

„Taina Cuvintelor este un spectacol pe care eu l-am considerat necesar, în această perioadă de debusolare intelectuală a unei generaţii tinere. Este un spectacol omagiu adus acestor bărbaţi extraordinari, care şi-au pus sufletul să creeze o limbă română de care noi să ne putem bucura astăzi şi pe care noi o stîlcim, o stricăm. Taina cuvintelor nu e un spectacol uşor de digerat, cine vrea să mai înveţe cîte ceva, îl ascultă cu plăcere“, a spus Tudor Gheorghe.

La cererea publicului constănţean, spectacolul „Taina cuvintelor“ va fi prezentat la Casa de Cultură a Sindicatelor şi în noul an, pe 22 ianuarie. Între timp, artistul lucrează la un alt spectacol. De asemenea, Tudor Gheorghe şi-a manifestat intenţia de a publica un fel de manual alternativ de limba română, în format electronic, care să prezinte poezia românească de la începuturile ei pînă în contemporaneitate.

Taguri articol


12