Combatanţii talibani au folosit muniţie cu fosfor alb, din care o parte a fost fabricată în Marea Britanie, pentru a ataca forţele coaliţiei occidentale în Afganistan, potrivit unor documente secrete date publicităţii luni, de SUA. Fosforul alb, care poate provoca victimelor arsuri pînă la os, a fost depistat în dispozitive explozive improvizate în regiuni de pe tot cuprinsul Afganistanului, inclusiv în sud, unde se află staţionate trupe britanice. Această substanţă a fost folosită, de asemenea, în atacuri cu obuze şi rachete împotriva trupelor americane. Reprezentanţi militari americani din Kabul au condamnat, luni, folosirea fosforului alb de către insurgenţi, pe care o consideră ”demnă de dispreţ”. Folosirea fosforului alb ca armă ofensivă este interzisă prin normele internaţionale referitoare la conflictele armate. Maiorul Jennifer Willis, purtătoarea de cuvînt a armatei SUA din Bagram, lîngă Kabul, a declarat că marcajele identificate pe unele muniţii cu fosfor alb au arătat că acestea provin din diferite ţări, între care Marea Britanie, China, Rusia şi Iran. În pofida faptului că o anchetă este în curs, nu este clar modul în care talibanii şi alte forţe insurgente au achiziţionat muniţie cu fosfor din Marea Britanie. Willis a declarat că Afganistanul este invadat de muniţie de tot felul şi nu este o surpriză că insurgenţii au intrat în posesia fosforului alb.
Armata americană consideră că talibanii au găsit fosfor alb rămas din timpul războiului cu Uniunea Sovietică, din anii \'80. Muniţia identificată este, însă, de tip mai nou şi se presupune că a fost introdusă prin contrabandă, pe la frontiera cu Pakistanul. Maiorul Willis a precizat că folosirea fosforului alb pentru confecţionarea de dispozitive explozive artizanale este recentă. Primele informaţii referitoare la folosirea fosforului alb de către insurgenţi datează din februarie 2003. Cele opt cazuri cunoscute de folosirea unor astfel de dispozitive, printre care şi un caz în sudul Afganistanului, au avut loc după luna martie 2007. Ministerul britanic al Apărării a declarat la Londra că nu există dovezi potrivit cărora militarii britanici din provincia afgană Helmand ar fi fost răniţi cu muniţie cu fosfor alb. Acesta a precizat, însă, că se va lansa o anchetă pentru aflarea modalităţii în care muniţiile fabricate în Marea Britanie au ajuns pe mîna talibanilor.
Între timp, talibanii ucid civili în valea Swat din nord-vestul Pakistanului, dar aceştia nu sînt cruţaţi nici de armată, care bombardează zone locuite în ofensiva pe care a lansat-o în regiune, a avertizat, marţi, organizaţia Human Rights Watch (HRW). ”Faptul că talibanii decapitează oameni şi folosesc civilii ca scuturi umane nu trebuie să reprezinte un cec în alb pentru armată”, a declarat într-un comunicat, directorul HRW pentru Asia, Brad Adams. Organizaţia care militează pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la New York, a dat asigurări că a primit informaţii referitoare la civili ucişi şi la distrugerea de proprietăţi în urma bombardamentelor aeriene ale armatei pakistaneze. Organizaţia a menţionat că a strîns mărturii ale locuitorilor potrivit cărora talibanii minează împrejurimile oraşelor pentru a-i împiedica pe civili să fugă şi pentru a-i folosi ca scuturi umane, cu scopul de a descuraja armata să-i atace.