Talibanii au reuşit să intre într-o bază a SUA, omorînd opt militari americani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Talibanii au reuşit să intre într-o bază a SUA, omorînd opt militari americani

Externe 08 Octombrie 2009 / 00:00 487 accesări

Insurgenţii afgani au reuşit să pătrundă, sîmbătă, în perimetrul unei baze a SUA din Afganistan, în cursul luptelor intense, opt militari americani fiind ucişi, a declarat un oficial militar, citat de CNN. Noile dezvăluiri despre aceste ciocniri armate de la Forward Operating Base Keating din Districtul Kamdesh arată deficitul de trupe de la această bază militară îndepărtată din Afganistan. Insurgenţii s-au folosit de poziţionarea lor pe un teren mai înalt, pentru a trage în trupele americane şi afgane şi a trece dincolo de perimetrul extern al bazei americane. Aceasta urmează să fie închisă în următoarele zile. Acţiunea face parte dintr-un efort mai amplu susţinut de comandantul american din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, de a ceda baze izolate şi a consolida trupele în zone mai populate, pentru a-i proteja mai eficient pe civilii afgani. Aproximativ 200 de insurgenţi - majoritatea luptători locali, împreună cu unii lideri talibani - ar fi plănuit acest atac, de mai multe zile, ascunzînd armament greu şi rachete în munţi. Conflictul armat a început sîmbătă, la ora locală 05.00. şi a durat 12 ore, luptele cele mai intense durînd aproximativ şapte ore. Au fost mobilizate şi mai multe elicoptere Apache, unul dintre ele fiind atins de focurile trase de talibani. Peste 100 de militanţi au fost ucişi, potrivit Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate.

În cursul zilei de ieri, un militar spaniol a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în explozia unei mine în provincia Herat, a declarat Ministerul spaniol al Apărării. Potrivit presei spaniole, militarii, care se aflau în acelaşi vehicul blindat de transport de trupe, ar fi călcat peste o mină, la trecerea convoiului prin provincia Herat.

Majoritatea americanilor consideră că războiul din Afganistan merită sîngele vărsat

Marea majoritate a americanilor sînt pregătiţi să îi vadă pe anumiţi compatrioţi murind pentru a scăpa Afganistanul de terorism, dar rămîn sceptici cu privire la trimiterea de trupe suplimentare în această ţară, conform unui sondaj publicat miercuri. Potrivit acestei anchete, realizată de Universitatea Quinnipiac, 65% dintre americani sînt pregătiţi ca militarii americanii să lupte şi, poate, să moară pentru eliminarea ameninţării reprezentate de teroriştii care operează în Afganistan. Doar 28% se opun. Însă, 49% dintre persoanele interogate sînt de părere că SUA nu vor reuşi să înfrîngă insurecţia talibanilor, faţă de 38% care prevăd un succes al misiunii americanilor. Aceste rezultate sînt publicate în vreme ce opinia publică şi clasa politică sînt tot mai divizate asupra acestui conflict care durează de opt ani, concomitent cu o creştere a numărului victimelor americane şi cu acuzaţiile de fraude masive referitoare la alegerile afgane. În timp ce majoritatea americanilor consideră că intervenţia în Afganistan este un lucru bun, 50% dintre ei şi-au exprimat îngrijorarea că ţara lor se află de prea mult timp în acest conflict, iar 32% consideră că SUA se îndreaptă către un nou Vietnam. Doar 38% dintre persoanele interogate s-au pronunţat în favoarea trimiterii de trupe suplimentare, iar 28% solicită o reducere a prezenţei americane în această ţară.

Sondajul a fost publicat în contextul în care preşedintele Barack Obama urmează să se pronunţe asupra noii strategii care ar putea să-l determine să trimită circa 40.000 de militari suplimentari în această ţară, la cererea comandantului forţelor americane şi internaţionale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal. O ruptură a apărut chiar în interiorul administraţiei Obama, între cei care susţin solicitarea de militari suplimentari şi cei ca vicepreşedintele Joe Biden, care optează pentru o abordare specifică luptei antiteroriste, care să vizeze militanţii din cadrul al-Qaida. Preşedintele organizează, în prezent, o serie de întîlniri la nivel înalt asupra strategiei afgane şi urmează să ia o hotărîre săptămînile viitoare. El a organizat, marţi, o întîlnire cu cei mai înalţi reprezentanţi ai Congresului, însă atît prietenii săi democraţi, cît şi adversarii săi republicani din cele două Camere păreau, la finalul acestei reuniuni, cel puţin tot atît de divizaţi pe cît erau înaintea ei. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 2.630 de americani înscrişi pe listele electorale, în perioada 29 septembrie - 5 octombrie. Marja de eroare este de plus sau minus 1,9%.

Peste jumătate dintre britanici se opun războiului din Afganistan

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii Marii Britanii nu sînt de acord cu războiul din Afganistan, relevă un sondaj al BBC publicat miercuri, ziua în care se împlinesc opt ani de cînd forţele internaţionale au început operaţiunile militare în această ţară din Asia. Dintre cele 1.010 persoane intervievate de BBC, 56% s-au pronunţat împotriva conflictului, 37% au spus că sînt de acord cu războiul, 6% au fost indecise, iar 1% au refuzat să se pronunţe. Noul studiu arată că războiul este impopular în special în rîndul persoanelor în vîrstă, 60% dintre britanicii de peste 65 de ani dezaprobînd conflictul, adică mai mult decît orice altă categorie de vîrstă. Această cifră coboară la 53% în cazul categoriei de vîrstă 18-24 de ani, unde este cea mai scăzută. Femeile (65%) care se opun acestui război sînt mai numeroase decît bărbaţii (50%).

Taguri articol


12