Talibanii şi americanii... Sunt cele două dimensiuni ale unor conflicte care par că nu se vor stinge niciodată. Marţi, talibanii afgani au cerut americanilor "să discute direct" cu reprezentanţii lor în Qatar în ajunul unei conferinţe regionale de pace la Kabul, relatează AFP. Este prima dată în mai mult de doi ani când insurgenţii arată că sunt dispuşi să participe la discuţii pentru a pune capăt conflictului începând din 2001 cu Statele Unite, după o serie de atentate mortale asupra civililor la Kabul, comise la sfârşitul lunii ianuarie. „Biroul politic al Emiratul islamic Afganistan (denumirea oficială a mişcării talibane) îi cheamă pe responsabilii americani să discute direct pentru o soluţionare paşnică a problemei afgane”, au scris pe site-ul lor talibanii, care au începând din 2013 o reprezentanţă la Doha.
Din martie 2016, talibanii au refuzat oficial orice participare la discuţii de pace, respingând ofertele guvernului de dialog "atât timp cât nu se va termina ocupaţia străină" a Afganistanului. Kabulul găzduieşte miercuri a doua conferinţă "Procesul de la Kabul", reunind reprezentanţi din 25 de ţări ale regiunii, dintre care India şi Pakistan, acuzat de sprijinirea insurgenţilor, precum şi Statele Unite şi "trei organizaţii internaţionale inclusiv ONU", potrivit Ministerului Afacerilor Externe afgan.
Preşedintele Ashraf Ghani a promis să anunţe un "plan de pace" cu această ocazie. Prima reuniune a avut loc în iunie anul trecut, fără rezultate notabile. Talibanii nu menţionează deloc această conferinţă, la care ei nu participă, dar propun să trateze direct cu americanii, ignorând guvernul afgan pe care l-au considerat întotdeauna o "marionetă". "Dacă americanii vor accepta cerinţele legitime ale poporului afgan şi îşi exprimă propriile cereri şi preocupări printr-un canal paşnic, aceasta ar ajuta la găsirea unei soluţii", afirmă ei.
Talibanii au adresat recent o scrisoare deschisă "poporului american şi Congresului" pentru a explica că „războiul nu este alegerea” lor, ci le-a fost „impus”, cerând o soluţie paşnică a conflictului. "Acum trebuie să se stabilească de către americani şi aliaţii lor că problema afgană nu poate fi rezolvată militar", insistă ei marţi. "Strategiile militare testate timp de şaptesprezece ani doar vor intensifica şi prelungi războiul. Şi nu este în interesul nimănui", au mai scris ei.