Tânăr turc mort în timpul protestelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scuzele vicepremierului

Tânăr turc mort în timpul protestelor

Externe 05 Iunie 2013 / 00:00 380 accesări

Un tânăr de 22 de ani a murit luni, la spital, după ce ar fi fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV. Abdullah Comert ar fi fost grav rănit de gloanţe trase de o persoană neidentificată, a transmis NTV citând un comunicat al guvernului local al provinciei Hatay, aproape de frontiera siriană. Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestaţii care zguduie ţara de aproape o săptămână, pentru a protesta faţă de partidul guvernamental islamo-conservator Justiţie şi Dezvoltare (AKP). Conform unui parlamentar al principalului partid de opoziţie, Abdullah Comert era membru al secţiunii de tineret a Partidului Poporului Republican (CHP). Primul raport al autopsiei tânărului manifestant nu a confirmat ipoteza că a fost ucis de gloanţe, aşa cum afirma guvernatorul, a anunţat, ieri, procurorul. Autopsia nu a identificat niciun punct de intrare sau de ieşire a unui glonţ, nici leziuni în ţesuturile cerebrale. În schimb, medicii legişti au constatat o fractură a cutiei craniene de 3 centimetri pe 2,5 centimetri, fără a se putea pronunţa imediat asupra cauzei decesului. Până în prezent, nu există informaţii care să confirme că poliţia sau protestatarii au folosit arme de foc, deşi manifestanţi antiguvernamentali au afirmat că tânărul a fost atins la nivelul capului de un glonţ tras de poliţie în timpul unei manifestaţii.

Ieri, vicepremierul turc Bülent Arinc le-a prezentat scuze numeroşilor manifestanţi răniţi în cadrul mişcării de contestare a Guvernului, care afectează de cinci zile toată Turcia. ”Nu cred că le datorăm scuze celor care au provocat pagube pe străzi şi au încercat să îngrădească libertatea oamenilor. Ceea ce a făcut să derapeze lucrurile a fost folosirea gazelor lacrimogene de către forţele de securitate, dintr-un motiv sau altul, împotriva unor persoane care aveau iniţial solicitări legitime”, a apreciat Arinc, care şi-a exprimat regretul încă de sâmbătă că folosirea gazelor lacrimogene a luat locul dialogului. Peste 2.000 de persoane au fost rănite în confruntările violente dintre poliţie şi manifestanţi, care durează de cinci zile, doar la Istanbul şi Ankara, potrivit organizaţiilor neguvernamentale de apărare a drepturilor omului şi asociaţiilor de medici. Arinc a anunţat, ieri, peste 300 de persoane rănite de la începutul mişcării de protest antiguvernamental. ”Guvernul de la Ankara le cere turcilor să înceteze manifestaţiile, astăzi”, a mai declarat vicepremierul.

ONU CERE ANCHETĂ Turcia trebuie să desfăşoare o anchetă rapidă şi independentă privind comportamentul poliţiei în faţa manifestanţilor antiguvernamentali, a anunţat, ieri, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Premierul Recep Erdogan a recunoscut că au fost erori, excese în răspunsul poliţiei şi a promis acţiuni împotriva poliţiştilor care ar fi acţionat disproporţionat. Purtătoarea de cuvânt a cerut, de asemenea, ca manifestanţii răniţi să aibă acces rapid la îngrijiri.

SOLIDARITATE Strigând ”Noi vrem libertate”, o sută de persoane au manifestat, luni, în faţa consulatului Turciei la New York, solicitând demisia premierului Recep Tayyip Erdogan şi exprimându-şi solidaritatea cu protestatarii turci, în timp ce o mie de susţinători ai stângii manifestau la Atena. Manifestanţii adunaţi la intersecţia dintre 3rd Avenue şi 50th Avenue, sub supravegherea strictă a poliţiei, la ora prânzului, purtau portretul premierului, însoţit de simboluri naziste sau drapeluri turce. De asemenea, câteva mii de greci, majoritatea de stânga, au manifestat luni seară la Atena, pentru a îşi arăta susţinerea faţă de protestatarii turci.



12