Tancuri siriene au pătruns pe platoul Golan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plângere israeliană la ONU

Tancuri siriene au pătruns pe platoul Golan

Externe 05 Noiembrie 2012 / 00:00 393 accesări

Armata israeliană a depus plângere la ONU, după ce trei tancuri siriene au intrat, sâmbătă dimineaţă, în zona demilitarizată dintre cele două ţări, aflată pe platoul Golan. Conform presei israeliene, tancurile au intrat în satul Beer Ajam, la sud-est de Qouneitra, pentru a combate rebelii care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Conform radioului public israelian, armata a ridicat nivelul de alertă, după incident, însă purtătorul de cuvânt militar nu a comentat această informaţie.

Siria a fost oficial în stare de război cu Israel, în 1967, care a preluat, în cadrul războiului de Şase Zile, o parte din platoul Golan. În urma unui acord încheiat între cele două state în 1974, aproximativ 1.200 de membri neînarmaţi ai forţei ONU de observare a respectării păcii (FNUOD) patrulează în zona de separere cu o mărime între 3 şi 6 kilometri. În iulie, Israelul lansase deja o reclamaţie în faţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a denunţa infiltrarea unor soldaţi sirieni în zona demilitarizată.

ATENTAT LA DAMASC Un atentat comis de terorişti în apropierea hotelului Dama Rose din centrul Damascului s-a soldat cu 11 răniţi, ieri, într-un cartier în care se află numeroase clădiri guvernamentale şi ale securităţii, a anunţat presa oficială siriană. Agenţia oficială Sana a evocat un bilanţ de 11 civili răniţi, adăugând că încărcătura explozivă amplasată de terorişti cântărea aproape 50 de kilograme. La acest hotel a fost cazat emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, în cursul vizitelor sale din septembrie şi octombrie în capitala siriană. Hotelul găzduieşte şi biroul de la Damasc al emisarului, condus de diplomatul Mokhtar Lamani. Tot ieri, forţele aeriene siriene au efectuat raiduri în regiunea Damasc, după lupte violente date în zorii zilei, între trupele regimului şi rebeli, în capitală, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Aceste noi operaţiuni militare au loc la o zi după ce 194 de persoane au fost ucise, 36 dintre acestea murind într-un bombardament în regiunea Idleb, potrivit OSDO.

ŞI MAI MULŢI MORŢI Sâmbătă, insurgenţii sirieni au atacat o bază aeriană şi un aeroport militar din regiunea Idleb şi au preluat clădiri guvernamentale la periferia Damascului, în urma unor lupte în care au murit 21 de soldaţi. În provincia Idleb, rebelii au preluat controlul, timp de mai multe ore, asupra bazei de apărare aeriană de la Douila, după lupte violente care s-au soldat cu opt răniţi în rândul rebelilor şi un mort în rândul trupelor fidele regimului, a afirmat OSDO. Ei au pus mâna pe arme şi muniţii înainte de a se retrage după ce aviaţia a început să bombardeze acest sector, a precizat ONG-ul. În aceeaşi provincie s-au înregistrat lupte violente în zona aeroportului Taftanaz, unde rebelii încercau să preia controlul asupra acestei baze de unde decolează avioanele care bombardează oraşele din împrejurimi. La Douma, la 13 kilometri nord-est de Damasc, rebelii au preluat, vineri, controlul asupra unui post de poliţie, clădirii municipalităţii şi asupra unui spital, potrivit OSDO, care precizează că luptele violente s-au soldat cu 21 de morţi în rândul soldaţilor. Vineri, 181 de oameni au murit în întreaga ţară, dintre care 61 de civili, 61 de soldaţi şi 59 de rebeli, conform ONG-ului. Potrivit OSDO, peste 36.000 de persoane au murit în Siria, de la începutul revoltei populare, în martie 2011, care s-a militarizat treptat în faţa represiunii.

OSDO a difuzat, sâmbătă, înregistrări în care apar combatanţi pro-regim care execută cu arme automate rebeli deţinuţi şi taie urechile unor persoane moarte. Difuzarea intervine la două zile de la cea a unei înregistrări care prezintă acte de violenţă comise de insurgenţi.



12