Țânțarii invadează Constanța! Cum ne apărăm de ei?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se intensifică acțiunile de dezinsecție

Țânțarii invadează Constanța! Cum ne apărăm de ei?

Administrație 21 Iunie 2017 / 18:11 4624 accesări

Vremea capricioasă din ultima vreme, cu ploi abundente urmate de căldură toropitoare, a dus la invazia multor insecte, în special a țânțarilor. Potrivit specialiștilor, condițiile meteo din ultima vreme au favorizat dezvoltarea speciilor de țânțari, în special genul Aedes Albopictus. De aceea, Primăria Constanța este nevoită să intensifice acțiunile de dezinsecție în toate zonele din oraș și stațiunea Mamaia.

Vremea capricioasă din ultima vreme, cu ploi abundente și caniculă, a dus la invazia multor insecte, în special a țânțarilor. Mai exact, potrivit specialiștilor, condițiile meteo din ultima vreme au favorizat dezvoltarea speciilor de țânțari, în special genul Aedes Albopictus. De aceea, Primăria Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție în toate zonele din oraș și stațiunea Mamaia. „În urma adresei Institutului Național de Sănătate Publică București - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile prin care ne informează faptul că condițiile meteo din ultima perioadă (ploi urmate de încălzire rapidă) au favorizat dezvoltarea speciilor de țânțari, în special genul Aedes Albopictus, Primăria Constanța continuă programul de combatere a vectorilor pe suprafața domeniului public al municipiului Constanța și stațiunii Mamaia. Menționăm faptul că substanțele chimice utilizate pentru combaterea țânțarilor sunt active și pentru această specie”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

CE OBLIGAȚII AU CETĂȚENII

Pentru ca acțiunile autorităților să aibă efect, cetățenii trebuie să își îngrijească terenurile, să aplice tratamente chimice în spațiile și clădirile abandonate și să se ocupe de deparazitarea animalelor de companie. De asemenea, persoanele juridice și fizice au obligația să efectueze activităţile de dezinsecție și deratizare în imobilele, incintele și gospodăriile pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății.

MĂSURI SUPLIMENTARE

Pentru protecția suplimentară împotriva țânțarilor, sunt necesare alte măsuri ce presupun: cosirea la timp a vegetației ierbicole, folosirea cremelor, sprayurilor cu substanțe repelente de către persoanele cu risc, aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spațiile și clădirile abandonate și aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini. De asemenea, apicultorii și sericicultorii (îngrijitorii viermilor de mătase) de pe raza municipiului Constanța, precum și din circumscripțiile sanitar-veterinare sunt rugați să ia toate măsurile de protecție necesare (pentru familiile de albine și viermi de mătase) astfel încât să fie evitat contactul cu substanțele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public. Substanţele folosite sunt biodegradabile și se numesc DEADYNA și K‘OTHRINE PROFI EC 250, care sunt avizate de Inspectoratul de Sănătate Publică Bucureşti, având o sferă largă de acţiune destinată combaterii insectelor care produc disconfort (ţânţari, muşte, căpușe, gândaci, furnici etc.).



12