Criza din Ucraina reconfigurează priorităţile europene, aducând pregnant, în atenţia statelor membre UE, problematica securităţii, crede directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu. Prezent vineri la Constanţa, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna”, Teodor Meleşcanu a vorbit despre implicaţiile evenimentelor din Ucraina la nivelul Europei, dar şi despre rolul-cheie pe care ţara noastră îl joacă pentru stabilitatea din regiune. „Noi trăim, la nivel european, în două lumi paralele. Pe agenda multor ţări membre UE există teme precum respectarea drepturilor omului, prevenirea poluării mediului înconjurător, asigurarea dezvoltării economice durabile sau formarea unui mecanism comun, la nivel european, de reducere a deficitelor. În cazul Rusiei, spre exemplu, dar şi în ceea ce priveşte alte câteva state, se manifestă o gândire legată de anumite mişcări ce implică, poate, nu folosirea directă a forţei, ci utilizarea unei forme a forţei. Trăim în lumi paralele. Valorile noastre, ale statelor membre UE sunt diferite de ale lor, mijloacele prin care ne atingem obiectivele sunt diferite”, a explicat directorul SIE în cadrul Mesei Rotunde „Riscuri şi ameninţări la Marea Neagră”.
FACTOR DE STABILITATE Teodor Meleşcanu a mai spus că ţara noastră este un factor de stabilitate în regiune. „Cred că partenerii noştri europeni înţeleg acum cât de importantă este securitatea. A existat până în prezent o preocupare exclusivă şi firească din partea lor, legată de alte teme, considerând că problematica securităţii nu mai este de actualitate. Şi într-un fel era aşa, în condiţiile în care NATO avea acorduri de parteneriat şi cu Federaţia Rusă, şi cu Ucraina, şi cu alţii, care, iată, acum au fost suspendate. Securitatea este una dintre temele pentru care România a pledat întotdeauna. Ţara noastră este un factor de stabilitate în această zonă. Cu excepţia României şi Poloniei, din această zonă nimeni în Europa nu prea mai investeşte în probleme securitare. Americanii, pe de altă parte, investesc 4% din PIB şi nu vorbim aici despre PIB-ul României”, a adăugat Teodor Meleşcanu.
FORŢE SPECIALE În privinţa discuţiilor lansate în spaţiul public despre reluarea recrutărilor sau despre o posibilă testare a capacităţii României de a-şi mobiliza rezerviştii, directorul SIE a comentat: „De foarte mult timp problema mărimii unei armate nu mai este elementul fundamental în aprecierea capacităţii armatei respective. Contează dotarea militarilor cu mijloace tehnice moderne, contează antrenamentul lor, capacitatea de a se pregăti pentru luptă. Nu cred în teoria războiului întregului popor. Nişa de urmat trebuie să fie cea a forţelor speciale, un număr limitat de oameni foarte bine pregătiţi şi foarte bine echipaţi”.