Ţara noastră poate exporta bovine vii în UE, după ce a fost recunoscută ca ţară oficial liberă de bruceloză bovină, informează Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „Din acest an, graţie măsurilor aplicate de către ANSVSA, prin decizia Comisiei Europene, România face parte din grupul restrâns de state membre indemne de această boală gravă, beneficiind astfel de condiţii mai relaxate la certificarea stării de sănătate”, se arată în comunicatul ANSVSA. Reprezentanţii autorităţii au precizat că din grupul de ţări libere de bruceloză bovină mai fac parte: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda şi Serbia. În această săptămână, statele membre, prin vot majoritar, au aprobat proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform căruia România va putea să participe la comerţul intracomunitar cu bovinele vii din exploataţiile de pe întreg teritoriul României. Documentul a fost votat în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor. Consecutiv votului, proiectul deciziei va urma paşii procedurali, urmând ca, după publicarea în „Jurnalul Oficial al UE“, să intre în vigoare. ANSVSA a implementat Programul naţional de eradicare, control şi monitorizare a brucelozei bovine, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în legislaţia europeană. Eforturile financiare din partea României, pentru a monitoriza această boală, se ridică anual la aproximativ 3 milioane de euro. Medicii veterinari români au reuşit eradicarea bolii încă din anul 1963. Bruceloza este o boală infecţioasă gravă produsă de Brucelle, o familie de bacterii. Agentul patogen a fost izolat de medicul militar David Bruce, în anul 1887, de la soldaţii bolnavi. Speciile de Brucella mai frecvente care se transmit de la animal la om sunt: Brucella abortus (bovine), Brucella canis (canine), Brucella melitensis (oaie, capră, determină la om "febra de Malta"), Brucella suis (porc şi iepure, nepatogen pentru om) şi Brucella ovis (ovine).