Ţara Soarelui Răsare, îngenuncheată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omagiu adus victimelor Marelui Cutremur din Est

Ţara Soarelui Răsare, îngenuncheată

Monden 12 Martie 2012 / 00:00 400 accesări

MOMENT DE RECULEGERE Japonia a adus un omagiu, ieri, miilor de victime ale seismului urmat de tsunami care a devastat în urmă cu un an coastele nord-estice ale arhipelagului, provocând cel mai mare dezastru nuclear din lume. În oraşele şi satele devastate, rudele celor aproximativ 19.000 de morţi şi dispăruţi s-au recules în cursul unor ceremonii la locurile tragediei. În mare parte a ţării, activitatea s-a oprit la ora locală 14.46 (5.46 GMT), pentru un minut de reculegere la momentul exact în care seismul violent, cu magnitudinea 9, care a avut loc în Oceanul Pacific, a zguduit nord-estul arhipelagului, la 11 martie 2011, provocând valuri de câteva zeci de metri pe coastă. Clopotele şi sirenele au sunat aproape în întreaga ţară, pentru a chema populaţia la reculegere.

La Tokyo, cu prilejul unei ceremonii oficiale organizate la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito, a soţiei sale, Michiko şi a unor membri ai Guvernului, circa 1.200 de invitaţi au intonat imnul naţional, înainte de a se reculege, cu capul plecat, în memoria victimelor. Pe scenă, în mijlocul unei jerbe imense de crizanteme a fost ridicată o singură stelă din lemn dedicată morţilor şi dispăruţilor. Împăratul, recent recuperat după o operaţie de by-pass, a pronunţat o alocuţiune retransmisă de televiziuni. “A TRECUT UN AN DE LA MARELE CUTREMUR DIN EST ŞI ADUC UN OMAGIU PIOS TUTUROR CELOR CARE AU SUFERIT PIERDERI. AŞ DORI SĂ-MI EXPRIM SPERANŢA CĂ JAPONIA VA REDEVENI O ŢARĂ ÎN CARE OAMENII POT TRĂI CU UN SENTIMENT DE SIGURANŢĂ”, A DECLARAT SUVERANUL NIPON. Preocupat în egală măsură de soarta supravieţuitorilor, împăratul Akihito şi-a exprimat regretul că reconstrucţia se confruntă cu numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi parţial contaminate de deşeurile radioactive de la centrala Fukushima Daiichi, grav accidentată după trecerea valului seismic. Premierul Yoshihiko Noda a promis, la rândul său, să facă tot posibilul pentru a reconstrui zonele devastate şi să transmită memoria acestei tragedii generaţiilor viitoare.

PIERDERI MAJORE În zonele afectate de cel mai mare dezastru suferit de Japonia de la război încoace, mii de lumânări au fost aprinse în memoria victimelor. Locuitorii s-au rugat în tăcere în direcţia Oceanului Pacific, însoţiţi de membri ai familiilor lor, reîntorşi în mod special pe meleagurile natale în această zi de reculegere. Din cele 19.000 victime înregistrate, peste 3.200 de corpuri nu au fost încă găsite şi în mod regulat se fac căutări pe mare. În portul Ishinomaki, care a suferit pierderi majore, sirenele ce anunţă sosirea unui tsunami au sunat la orele 14.46, pentru a marca momentul în care, în urmă cu un an, prima undă a seismului a lovit oraşul, fiind apoi înghiţit de valuri uriaşe ce au provocat moartea a aproape 4.000 de persoane. La Okuma, unde a fost construită centrala Fukushima 1, foşti rezidenţi obligaţi să evacueze oraşul au revenit, aduşi de autocare, pentru a-şi omagia rudele şi prietenii dispăruţi. Din cauza triplului dezastru, peste 340.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele pe o rază de 20 de kilometri în jurul sitului nuclear, fiind cazate uneori în condiţii extrem de precare. Tratarea a circa 22 milioane de tone de deşeuri acumulate în cele trei prefecturi mai devastate, Miyagi, Iwate, Fukushima, nu progresează, din cauza lipsei de situri de incinerare şi a obsesiei riscului de radioactivitate.

DESPĂGUBIRI RECORD În afară de momentul de reculegere, au fost organizate şi proteste împotriva suferinţelor provocate de accidentul de la Fukushima 1. În oraşul din apropiere, Koriyama, o demonstraţie antinucleară a avut loc pe un stadion de baseball arhiplin. În faţa acestei afluenţe, organizatorii au fost nevoiţi să deschidă părţi ale stadionului care nu au fost încă decontaminate şi au cerut familiilor cu copii mici să nu meargă acolo. Protestatari s-au adunat şi în faţa sediului companiei Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei Fukushima 1. Grupul Tepco, asistat financiar de statul nipon, ar urma să compenseze peste un milion şi jumătate de persoane ale căror vieţi au fost devastate de accident, chiar dacă până în prezent nu s-a înregistrat niciun deces din cauza radiaţiilor. Va fi nevoie de circa 40 de ani pentru a demonta complexul atomic, aflat la 220 de kilometri la nord de Tokyo. Un număr de 42 de acţionari ai companiei Tepco au reclamat în justiţie operatorul centralei cerând despăgubiri de 5.500 miliarde de yeni, circa 55 miliarde de euro.

ADEVĂR ASCUNS La doar patru ore după ce valurile seismice au lovit centrala Fukushima 1, Guvernul nipon era la curent cu riscul de fuziune nucleară, însă nu a informat populaţia. Dezvăluirea alimentează şi mai mult sentimentul răspândit în rândul populaţiei că Guvernul a dovedit lipsă de transparenţă în gestionarea celei mai grave crize nucleare de la catastrofa de la Cernobîl. Centrala de la Fukushima 1 a aruncat în aer fum şi particule radioactive după ce circuitele sale de alimentare electrică au fost inundate de tsunami. Purtătorul de cuvânt al guvernului în acea vreme, Yukio Edano, a respins însă, timp de săptămâni, posibilitatea de fuziune. De-abia la mijlocul lunii mai, oficialii niponi au recunoscut că la trei din cele şase reactoare avusese loc o fuziune parţială sau completă a combustibilului. Luna trecută, o comisie independentă de anchetă a dezvăluit că Guvernul elaborase planuri de urgenţă pentru evacuarea metropolei Tokyo, în situaţia unei explozii în lanţ a reactoarelor. Acest scenariu nu fusese adus niciodată la cunoştinţa opiniei publice.



12