De la 1 ianuarie 2009, micii producători vor putea să vîndă direct produsele alimentare de origine animală numai dacă sînt înregistraţi la autoritatea veterinară. Măsura vizează produse precum carnea, peştele şi laptele, care pot fi vîndute în pieţe, tîrguri sau expoziţii din toată ţara. Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind înregistrarea activităţilor de vînzare directă a produselor alimentare de origine animală trebuia să intre în vigoare, iniţial, la 1 ianuarie 2007, însă micii producători au primit mai multe derogări pentru a putea să îşi înregistreze activitatea şi să respecte normele sanitar-veterinare. „Am pus pe site-ul instituţiei ultimele modificări ale ordinului, iar săptămîna viitoare vom avea discuţii cu patronatele din industria alimentară asupra proiectului, pentru a putea să îl trimitem apoi spre aprobare\", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş. Practic, ţăranii pot vinde lapte crud conform cotei de lapte care le este alocată, pînă la 300 de kilograme de peşte proaspăt capturat în mare sau 50 de kilograme de peşte de apă dulce în cazul unui singur transport, carne de pasăre de la ferme cu pînă la 2.000 de capete şi ouă provenind de la ferme de cel mult 50 de găini. Roatiş a spus că există mici producători care au încheiat deja procedurile necesare pentru a putea face vînzare directă. \"Avem deja, numai în judeţul Braşov, şase-şapte stîne de oi care au făcut procedurile ce ţin de sănătate şi trasabilitate şi care s-au înregistrat\", a mai afirmat Roatiş.