Ţăranii care doresc să producă ţuică, chiar şi pentru autoconsum, au nevoie de autorizaţie, iar pentru cantitatea produsă trebuie să plătească suma echivalentă pentru jumătate din valoarea accizei pentru alcool, adică 8,75 lei/litru. "După aderare, vor exista norme stricte pentru producătorii de ţuică, indiferent dacă producţia este destinată autoconsumului sau comercializării", a declarat, ieri, preşedintele Consiliului pe Produs "Alcool şi distilate, băuturi spirtoase, ţuică, rachiu şi vinars", Mihai Sîmpetru. El a precizat că pentru cei care produc ţuică pentru autoconsum, este necesară autorizaţie şi se poate produce maximum 50 de litri de ţuică, cu o concentaţie alcoolică de 40%. Dacă ţuica produsă se încadrează în această limită, ţăranul va plăti către stat, jumătate din valoarea accizei pentru alcool. În cazul în care producţia depăşeste 50 de litri, impozitarea se va face conform nivelului de accizare.
"Fostul ministru al agriculturii Gheorghe Flutur a fost de acord ca cel puţin pentru producătorii tradiţionali de ţuică să existe o reducere parţială a accizelor, în funcţie de cantitatea produsă, dar nu a fost emis un ordin în acest sens. L-am informat şi pe noul ministru al Agriculturii despre aceste propuneri, dar nu am primit încă niciun răspuns", a spus Sîmpetru. Cei care doresc să producă ţuică pentru comercializare trebuie să se autorizeze ca antrepozit fiscal, începînd cu 1 ianuarie. În acest caz, producătorul trebuie să demonstreze că dispune de o incintă specială dedicată spaţiului de producţie, precum şi de aparate de măsură şi control. Potrivit normelor europene, producţia de ţuică se va putea realiza doar în cazane şi instalaţii de distilare autorizate şi avizate din punctul de vedere sanitar, care pot produce în condiţii tehnice corecte şi de siguranţa consumatorilor.