Târg de Crăciun în stil vienez la Pavilionul Expoziţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În perioada 6 - 22 decembrie A patra ediţie, la Constanţa

Târg de Crăciun în stil vienez la Pavilionul Expoziţional

Eveniment 07 Decembrie 2013 / 00:00 2065 accesări

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi şi fiecare dintre noi se pregăteşte cum se cuvine pentru întâmpinarea Crăciunului şi a Anului Nou! Una dintre cele mai importante pregătiri o constituie preparatele specifice sărbătorilor de iarnă. Aşa s-a gândit şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). Tocmai de aceea, în sprijinul constănţenilor care vor să aibă pe masa de Crăciun produse tradiţionale direct de la producători, instituţia a inaugurat vineri seară, la Pavilionul Expoziţional, situat la intrarea din staţiunea Mamaia, cea de-a patra ediţie a Târgului de Crăciun, care se derulează între 6 şi 22 decembrie şi este deschis în fiecare zi între orele 10.00 şi 19.00. În acest an, autorităţile s-au gândit să dea o nouă faţă manifestării şi au amenajat un târg în stil vienez: căsuţe ornate cu luminiţe colorate, unde producători din toate colţurile ţării au venit să-şi facă cunoscute preparatele tradiţionale, şi un brad ornat cu beculeţe în mijlocul târgului. De asemenea, la inaugurarea manifestării au venit şi grupuri de colindători formate din copii de la mai multe şcoli din judeţ, precum cele din Hârşova, Ciobanu, Mihail Kogălniceanu, dar şi de la Constanţa. Elevii au încântat clienţii şi vizitatorii veniţi la târg şi preţ de câteva ore vor fi prezenţi, în fiecare zi, până la finalul târgului.

PRODUSE TRADIŢIONALE Ca şi anul trecut, şi la această ediţie au venit zeci de producători dornici să-şi vândă marfa. Unii sunt de la noi din judeţ, din localităţi precum Tuzla, Rasova, Peştera şi Mangalia, alţii sunt veniţi din Ceamurlia de Sus, de la vecinii din nordul judeţului, dar sunt şi comercianţi din zonele deja consacrate ale ţării, precum Bucovina şi Maramureş, pentru care a devenit un obicei să vină la Constanţa. „Vedetele” acestui târg sunt, ca în fiecare an, specialităţile de sărbători, precum cârnaţii, şunculiţa afumată, lebărul, caltaboşul, toba, brânza de burduf, caşcavalul afumat, muşchiuleţul de vită, pălinca din fructe şi afinata, toate la preţuri de producător. Costurile variază: carnea de porc este între 16 şi 20 de lei kilogramul, brânza de oaie sau de vacă - între 20 şi 30 de lei/kg, în funcţie de provenienţă, iar specialităţile afumate au preţuri între 25 şi 40 de lei/kg, în funcţie de tipul de carne şi modul în care a fost pregătită. Toţi spun că preţurile sunt negociabile şi îi invită pe constănţeni să deguste produsele şi apoi să le cumpere. Cătălin Vlai este unul dintre comercianţii cu produse tradiţionale care au venit tocmai din localitatea Şomcuta Mare, din Baia Mare, pentru a-şi vinde produsele. A ales să vină la târg cu mai multe produse, dar renumiţi sunt cârnaţii afumaţi din carne de mistreţ şi căprioară. „Secretul nostru este că folosim condimente naturale”, a declarat comerciantul, care a fost prezent la fiecare ediţie a Târgului de Crăciun. Un alt producător venit de la Ciocârlia, care a adus carne de porc pentru constănţeni, este Ana Maria Carataş. Ea a mărturisit că îşi atrage clienţii cu 17 lei/kg pentru muşchiul şi pulpa din porc. „Carnea provine de la porci crescuţi la ţară, hrăniţi cu lucernă şi porumb. Fiind negustori de la ţară, nu avem un preţ fix, de cele mai multe ori negociem cu clientul”, a spus femeia.

„UN SPAŢIU RECREATIV PENTRU CONSTĂNŢENI” La deschiderea târgului a fost prezent şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. El a degustat din produsele tradiţionale, dar a şi cumpărat câteva bunătăţi pentru a mânca alături de familie. „Târgul va funcţiona până în ajunul Crăciunului. Au venit producători care au participat şi la Ziua Recoltei, cu produse autentice, ecologice. Îi invit cu încredere pe constănţeni să vină să cumpere produse specifice Crăciunului, făcute în judeţul Constanţa, în Tulcea, dar şi în alte zone ale ţării”, a declarat Constantinescu, adăugând că, în perioada premergătoare sărbătorilor, la Pavilionul Expoziţional nu va funcţiona doar acest târg, ci şi altele, de confecţii şi de meşteri populari. „Târgul este un spaţiu recreativ unde constănţenii pot veni alături de familie să se bucure câteva ore de existenţa acestei manifestări, aici găsind tot ce înseamnă tradiţii din Dobrogea şi din România pentru Crăciun”, a mai spus preşedintele CJC. El a profitat de faptul că vineri a fost Sfântul Nicolae şi, odată cu invitaţia lansată constănţenilor de a veni la târg, a dorit să ureze „La mulţi ani!” tuturor celor care poartă numele de Nicolae sau Niculina.



12