Târgul Naţional al Meşterilor Populari, la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel mai aşteptat eveniment cultural al verii

Târgul Naţional al Meşterilor Populari, la Mamaia

Cultură 28 Iulie 2011 / 00:00 961 accesări

Cel mai aşteptat eveniment cultural al verii din staţiunea Mamaia, care adună, anual, mii de turişti în piaţeta Cazinoului, Târgul Naţional al Meşterilor Populari, se pregăteşte de start. Turiştii români şi străini, dar şi constănţenii care apreciază arta tradiţională autentică sunt aşteptaţi, în mai puţin de o lună, în perioada 17-22 august, să-şi achiziţioneze obiecte realizate de meşteşugari din toate zonele etnografice ale ţării.

Peste 300 de meşteri populari. Îmbrăcaţi în straie populare, potrivit exigenţelor pe care le presupune un asemenea eveniment în care primează respectul pentru tradiţie şi autentic, participanţii le vor oferi turiştilor demonstraţii ale meşteşugului pe care îl practică din generaţie în generaţie şi îl lasă moştenire celor tineri. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, sufletul acestei manifestări, care, de la an la an, câştigă prestanţă, la cea de-a XIII-a ediţie a târgului estival sunt aşteptate 110 de familii de meşteşugari, ceea ce presupune prezenţa a peste 300 de participanţi. Şi anul acesta, „pata de culoare” a Târgului Naţional al Meşterilor Populari este reprezentată de camerunezul Marin Collins, cel care, anul trecut, a făcut senzaţie cu bijuteriile africane confecţionate din pietre semipreţioase. Anul acesta, exoticul participant, de formaţie economist, va aduce în staţiunea Mamaia spectaculoasele măşti africane.

Tradiţia... resuscitată, kitsch-ul, „condamnat”. Selecţia participanţilor la acest eveniment cu o tradiţie de 13 ani la malul mării este deosebit de strictă, respectându-se o serie de criterii cum ar fi autenticitatea meşteşugului practicat şi tradiţia de familie. Acest lucru face din târgul organizat de Muzeul de Artă Populară una dintre cele mai apreciate manifestări de acest gen din ţară, unde kitsch-ul nu îşi găseşte locul. Obiectele tradiţionale prezentate la târg sunt valoroase din punct de vedere estetic şi meşteşugăresc, reflectând originalitatea şi autenticitatea civilizaţiei rurale româneşti.

La acest târg, turiştii îşi vor răsfăţa privirea cu o varietate de obiecte tradiţionale de calitate: ceramică pictată din renumitele centre de olărie ale ţării, obiecte de uz gospodăresc, mobilier şi instrumentele muzicale din lemn, ţesături realizate la războiul de ţesut şi decorate cu motive tradiţionale specifice şi costume populare. De la această ediţie nu vor lipsi podoabele din argint, os, mărgele sau ceramică, dar nici ouăle încondeiate sau icoanele pictate.

Taguri articol


12