Târgul Național de Produse Tradiționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ediția a III-a, Constanța

Târgul Național de Produse Tradiționale

Divertisment, Culinar 25 Septembrie 2019 / 14:50 15343 accesări
Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, ediția a III-a, se va desfășura și în acest an în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie

Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, ediția a III-a, se va desfășura și în acest an în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie

Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, ediția a III-a, Constanța, se va desfășura și în acest an în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie, 2019. Evenimentul aduce laolaltă producători din toată țara, cu povești frumoase și produse sănătoase, atestate tradițional.

Producătorii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor veni cu bunătăți specifice fiecărei regiuni a țării, iar producătorii locali vor participa cu fructe și legume, lactate și brânzeturi de vacă și capră, produse etnice - ghiudem sau piperchi țârgâsiti. Vor mai fi prezente şi produse apicole, dulceţuri, gemuri, siropuri, sortimente de zacuscă, pâine de casă, prăjituri, cozonaci şi plăcinte, peşte şi derivate din pește, băuturi alcoolice specifice regiunilor cu tradiţie în domeniu, prăjituri și obiecte meşteşugăreşti. Pe lângă produsele tradiționale aduse spre degustare și vânzare, târgul le oferă vizitatorilor spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.

Târgul se deschide oficial vineri, 27 septembrie, 2019, ora 13.30. De la ora 14.30 va avea loc evenimentul "Poiana lui Ovidiu", în cadrul căruia se vor prezenta producatori locali și produse din zona Dobrogei alături de cunoscuții Țărani Dobrogeni și de membrii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, care vor veni la târg cu miere şi produse apicole, legume, brânzeturi proaspete și maturate și derivate din lapte, dulcețuri, gemuri, siropuri, murături, diverse sortimente de zacuscă, produse din carne și mezeluri tradiţionale. Mircea Ovezea, producător din orașul Ovidiu, va prezenta publicului spre degustare produse din carne de pasăre, pui, rață și bibilică. Degustarea bunătăţilor preparate de Mircea Ovezea va fi însoțită de muzică dobrogeană și de jocurile Anasamblului de Dansuri Tradiţionale "Dobrogeanca". De la ora 15.30, publicul va fi încântat de muzica lipovenească a „Nuferilor Albi” din Jurilovca, de Olga Alixei și Valentina Koker, și de jocul Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Armânești „Iholu”. Ora 16.00 va aduce o poveste dobrogeană cu participarea comunității rroma din Constanța. „Șukar Dobrogea“ prezintă, vineri, o experiență nomadă în care gastronomia joacă un rol central - o adevărată călătorie prin arta culinară a etniei, prin tradițiile de peste timp, cu muzică și dansuri tradiționale. În cadrul experienței dobrogene "Șukar Dobrogea", se va găti tocană de berbecuț, iar după degustarea de bucate, publicul poate admira hainele tradiţionale rromani confecționate de meșterul Laura Iancu și poate urmări spectacolul Ansamblului de Dansuri „Balkaneros“ și al tarafului „Profir”.

Sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 11.00, va debuta un atelier al deliciilor tătărești - atelierul de făcut șuberec. Experiența Dobrogeană „Povești nomade și istorie în bucate” va fi susținută de Enise Ali, fondatoarea Jade Oriental Cafe, locul destinat tradițiilor și bucatelor tătărești. Enise Ali va pregăti șuberec pentru vizitatorii Târgului Național de Produse Tradiționale și pentru publicul prezent în bucătăria-atelier din Aqua Magic. Șuberecul va fi însoțit de povești nomade, de muzică și dansuri tradiționale tătărești.

"Yina aua, Dobrogea!" - "Vino aici, în Dobrogea!", o lume cu povești de demult, învăluite în aromele mâncărurilor tradiționale ale aromânilor din Dobrogea, cu parfumul istoriei și culturii acestora, va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15:00. Elena Migit, soția Picurarlui de la Stejaru, Nicolae Migit, vine din inima Dobrogei la Târg aducând cu ea povestea satului Stejaru din județul Tulcea și a celor 120 de căprițe din al căror lapte, iese o brânză albă și savuroasă. Elena Migit va vorbi şi va oferi o lecție gastronomică tradițională, punând în valoare mâncarea aromânilor, PIPERCHI. Nu va lipsi nici celebra brânză de capră, care a reușit să atragă recunoaștere, devenind primul produs dobrogean atestat ca produs tradiţional românesc, din categoria lactatelor. În cadrul acestui eveniment va fi prezentat și romanul aromânesc "Mușata fârșeroată Marica" scris de Hristu Leaghi (1928 - 2001) în aromână, a cărui ediție în limba română este semnată de constănțeanca Maria Cica, o apreciată realizatoare de emisiuni a Televiziunii Române. Despre “Mușata fârșeroată Marica", Maria Cica spune că “personajele sunt atât de vii că le poți vizualiza, iar narațiunea curge într-un fel care te include efectiv, ca la un film tridimensional. Are și acel umor special al pâpănilor noștri, iar mentalitatea aromânească cu tabuurile ei este redată magistral. Intriga romanului are toate ingredientele unui succes real, dramă, suspans, umor și chiar erotism, deşi autorul este tributar, până la sfârșit, mentalității și moralei aromânești”. "Yina aua, Dobrogea!" va fi încheiat, după degustări de piperchi și brânză de capră, cu muzică și dansuri aromâne. Va evolua Ansamblul de Dansuri Tradiționale megleno-române „Altona” din Cerna și va cânta Alina-Carmen Ciolca, o interpretă cu un stil vocal aparte, experimentând în diferite contexte muzicale, reinterpretând muzică tradițională arhaică, folclor vlah, în cele patru dialecte istorice, daco-român, aromân, megleno şi istro-român. Tot sâmbătă vor mai fi prezenţi artiștii: Vali Osman, cu dansuri grecești, micuța Maria Crucianu, interpretă de muzică populară, și cunoscutul artist Ion Amititeloaie.

Duminică, 29 septembrie 2019, interpretul de muzică populară Elvis Constantin va închide spectacolul din cadrul Târgului începând cu ora 13. La Târg vor fi prezente și cramele dobrogene „Măcin” și „Delta Dunării” cu must și vinuri alese, pe gustul fiecăruia. Programul de vizitare este vineri (12.00 și 19.00) și sâmbătă - duminică, (10 și 19).



Ştiri recomandate

12