Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu s-au dat din nou în spectacol, de această dată, la Bruxelles, unde au participat la lucrările de toamnă ale Consiliului European. După ce s-au acuzat reciproc la Bucureşti, cei doi au plecat la Bruxelles cu avioane separate şi au continuat scandalul şi în afara ţării. Prezenţi la o conferinţă de presă comună, primii doi români ai ţării au stat unul lîngă altul dar… cu spatele.
“Criza economică nu ne va ierta, dacă nu sîntem prudenţi”
Băsescu a declarat ieri, la Bruxelles, că deşi actuala criză financiară nu a afectat România, criza economică ce o va urma nu va ierta ţara noastră dacă nu se manifestă prudenţă. El a spus că principalul subiect discutat la Consiliul European a vizat criza financiar-bancară prin care trec în prezent statele din UE. \"Dacă datorită realizărilor noastre nu ne-a lovit criza financiară, criza economică nu ne iartă dacă nu sîntem prudenţi\", a avertizat Băsescu. El a menţionat că s-a hotărît ca statele membre să acţioneze concret pentru diminuarea efectelor acestei crize inclusiv prin crearea unei structuri informale la nivel european formată din reprezentanţi ai instituţiilor bancare care, în sistemele naţionale, au atribuţii de control. Băsescu a precizat că s-a stabilit ca resursele bugetare de care beneficiază statele membre să fie îndreptate către economia reală, către producţie şi către dezvoltarea infrastructurii, şi nu către consum, pentru a se crea astfel posibilitatea de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. \"Noi acest film l-am văzut cînd toate băncile româneşti se prăbuşeau, la sfîrşitul anilor \'90, cînd eram în Guvern\", a mai spus Băsescu. Întrebat ce efecte ar putea avea promulgarea legii creşterii salariilor profesorilor în contextul în care s-a stabilit la Bruxelles că resursele bugetare trebuie îndreptate către producţie, şi nu către consum, Traian Băsescu a răspuns: \"Fiind o chestiune internă, o discutăm acasă\".
“Criza economică mondială va afecta toate ţările”
La rîndul lui, Tăriceanu a declarat că şi în România încep să se resimtă efectele crizei economice globale: „Vreau să vă informez că efectele crizei încep să se simtă inclusiv în România, decizia privind investiţia Voestalpine se amînă pentru 2009. Acesta este primul element care va apărea în mod pregnant în legătură cu o serie de proiecte investiţionale mari. Este firesc ca, în momentul de faţă, tot ce înseamnă chestiuni economice, şi la noi în ţară să fie abordate cu o prudenţă corespunzătoare“. \"Nu avem doar o criză financiară, ci o criză economică mondială care va afecta toate ţările\", a mai spus Tăriceanu. Premierul consideră că criza financiară din sistemul bancar trebuie rezolvată chiar de către instituţiile bancare care au încălcat regulile minime de prudenţialitate şi nu prin intervenţia statului, procedură care implică numeroase costuri pentru contribuabili. El a apreciat că problemele financiare din Statele Unite nu sînt rezultatul unei întîmplări, ci al unor politici de risc şi de supracotare a activelor. „Grija pentru încrederea în sistemul bancar trebuie să fie a băncilor, altfel există riscul ca aceste măsuri (de intervenţie a statului - n.r.) să dea impresia celor care încalcă regulile minime de prudenţialitate că pot continua astfel, deoarece statul va ajuta sistemul bancar“, a spus Tăriceanu.