Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, marți, că lansează o dezbatere a legilor Justiției, în cadrul inițiativei "România dialogului", la care va invita instituții și organizații neguvernamentale, pentru a consolida "adevărata Justiție și adevăratul stat de drept".
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat lansarea unei inițiative menită să dea un anumit sens și o anumită direcție a modului în care trebuie rezolvate problemele cu care se confruntă societatea, mai ales în acest moment în care "este mai mult decât o tensiune, e practic o criză politică pe care România o traversează".
"Voi lansa o inițiativă care se va numi «România dialogului» și care va trebui ca împreună cu toți cei care sunt interesați, instituții ale statului, partide politice, mediu academic, patronate, cu toții va trebui să încercăm care sunt cu adevărat problemele cu care ne confruntăm și ce soluții găsim pentru rezolvarea lor. Având în vedere că în aceste zile discuția publică a fost animată și axată în special pe subiecte legate de domeniul Justiției, voi începe la acest dialog să discutăm aceste probleme", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că toate partidele vor trebui să fie reprezentate la discuțiile despre "acest subiect foarte delicat" referitor la legile Justiției.
"Planific să invit CSM, vreau să invităm reprezentanții mediului academic care lucrează în domeniul dreptului, organizațiile non-guvernamentale care au monitorizat evoluția acestui domeniu foarte important pentru ceea ce înseamnă statul de drept, Justiția independentă. Îmi propun ca din dezbaterile care vor avea loc propunerile care vor veni trebuie să aibă menirea să consolideze Justiția și statul de drept, dar adevărata Justiție și adevăratul stat de drept. Nu așa cum se întâmplă astăzi", a adăugat preşedintele Senatului.
El a mai spus că la dezbateri nu poate invita și reprezentanții protestatarilor din Piața Victoriei.
"O astfel de dezbatere nu se poate organiza decât instituțional. Instituțional înseamnă pe de o parte Parlament, CSM, organizații neguvernamentale. Este foarte greu, cu toată considerația pentru cei care sunt în stradă... Spuneți-mi și mie care, cum s-ar putea iniția un dialog cu ei? Că nu există o formă organizată. Ce facem? Facem un sondaj să luăm din Piață (Victoriei - n.r.) câțiva reprezentanți? S-ar putea ca cei care sunt acolo să aibă interes pe alte subiecte, fiecare poate are nemulțumirea lui. (...) Eu am toată disponibilitatea să discut cu oricine, dar trebuie un cadru cât de cât organizat", a apreciat Tăriceanu.
Întrebat dacă protestatarii din Piața Victoriei sunt sau nu organizați, Tăriceanu a răspuns: ”Eu i-aș invita cu mare plăcere. Totul este să se devoaleze”.