Restaurantele, pensiunile agroturistice, firmele de catering, magazinele alimentare, cantinele şi pizzeriile au fost obligate să se înregistreze la Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în caz contrar riscînd să fie închise. Dacă ţinem cont că veterinarii români merg mai mult pe principiul "întîi facem şi apoi vedem ce iese", măsura ar putea fi abrogată cît mai curînd. Astfel, tarifele cuprinse între 100 şi 500 de lei ar putea fi eliminate, însă doar dacă vor fi asigurate de la bugetul de stat sumele aferente plăţii celor 260 de inspectori implicaţi în această activitate. "Am făcut o cere oficială la premier să angajeze un număr de 260 de inspectori care să efectueze aceste controale şi să fie plătiţi de la bugetul de stat. Încă nu am primit un răspuns oficial, dar dacă se va aproba, atunci tarifele pe care le plătesc producătorii ar putea fi eliminate", a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Avram. Acesta a declarat că numărul de inspectori necesari pentru realizarea verificărilor a fost stabilit împreună cu patronatele din industria alimentară, iar un răspuns în privinţa propunerii ar putea fi obţinut săptămîna viitoare. Aceştia vor fi angajaţi de ANSVSA şi nu vor fi plătiţi în funcţie de numărul de controale, ci cu un salariu lunar. Reacţia autorităţilor sanitar - veterinare a venit după ce patronatul din industria vinului a contestat ordinul, afirmînd că reprezentanţii producătorilor din sector nu au fost consultaţi în elaborarea documentului. Ordinul a fost contestat şi de Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară - Romalimenta, reprezentanţii organizaţiei precizînd că prevederea va fi modificată astfel încît firmele să plătească un tarif unic pentru fiecare control şi nu în funcţie de cantitate.