Miniştri din Austria şi din ţări din Balcanii de Vest participă miercuri la o reuniune în vederea unei coordonări a politicilor tot mai restrictive în domeniul migraţiei, în urma unor critici din partea Bruxelles-ului şi Atenei, relatează DPA în pagina electronică.
Austria a introdus cote zilnice în privinţa intrării migranţilor pe teritoriul său, declanşând impunerea unor restricţii similare în ţări de pe ruta migraţiei din Balcani până la frontiera dintre Grecia şi Macedonia.
Miniştri de Interne şi Externe se întâlnesc în capitala austriacă pentru a discuta despre probleme în gestionarea frontierelor şi lupta împotriva traficanţilor de migranţi, dar şi despre o îmbunătăţire informaţiilor cu privire la politicile ţărilor lor în acest domeniu în ţările de origine ale migranţilor.
Participanţii la această Conferinţă de la Viena doresc totodată să-şi coordoneze poziţiile înaintea reuniunii miniştrilor de Interne din statele UE prevăzută pentru joi la Bruxelles, a declarat pentru DPA un oficial la curent cu negocierile.
Autorităţile austriece au invitat la reuniune miniştri din Albania, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kosovo, Mecedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia.
Atena a trimis o notă de protest Vienei, în care se plânge de faptul că miniştrii invitaţi la reuniune nu se consultă cu autorităţile din Grecia.
Interdicţia impusă de Macedonia afganilor - unul dintre principalele grupuri de migranţi - a condus deja la un blocaj de partea elenă a frontierei.
Comisia Europeană (CE) a criticat, de asemenea, restricţiile impuse de-a lungul rutei migraţiei din Balcani, pe care le-a denunţat-o drept "ilegale" şi contrare abordării europene.