Ţările dezvoltate îşi salvează pacienţii cu medici români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apreciaţi la adevărata valoare Un medic român face cât trei francezi

Ţările dezvoltate îşi salvează pacienţii cu medici români

Sănătate 17 Iunie 2013 / 00:00 466 accesări

Subfinanţarea sistemului sanitar din România determină o serie de probleme. Pe lângă imposibilitatea aprovizionării spitalelor cu cele necesare, de la materiale sanitare, medicamente şi până la aparatură, unităţile sanitare din ţară se confruntă şi cu un deficit important de personal medical. Ce-i alungă pe medicii români din ţară nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Problema principală, subliniază, aproape la toate întâlnirile, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărostoae, o reprezintă lefurile, care sunt de-a dreptul jignitoare. În vreme ce în străinătate forţa de muncă de bună calitate are o importantă componentă de medici români, în spitalele noastre… bate vântul. Statul nostru plăteşte pentru pregătirea medicilor în ţară bani grei, iar atunci când pacienţii români au nevoie de ajutor, constată, cu stupoare, că nu au specialişti. Şeful CMR, prezent la întâlnirea din România a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM) - organizaţie europeană a ordinelor medicilor, înfiinţată în 1971, ce are ca membri organizaţii profesionale ale medicilor din întreaga Europă - prof. univ. dr. Astărăstoae s-a arătat din nou indignat de faptul că peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate, chiar dacă statul a plătit pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro. Străinii ne apreciază medicii la adevărata valoare. Secretarul general al CEOM, medicul francez Xavier Deau, a declarat că medicii români învaţă foarte repede şi se descurcă excelent cu o tehnică medicală modernă. „Avem o zonă unde trei medici francezi au ieşit la pensie destul de târziu, pe la 70 de ani, pentru că nu aveau un înlocuitor, iar în prezent un medic român face munca celor trei. E problema salariilor: aici (în România - n.r.) primesc 300 de euro, iar în Franţa câstigă de zece ori mai mult”, a spus dr. Deau. Medicul francez crede că problema migraţiei este o chestiune de remunerare a medicilor. „Nu mi se pare atât de săracă România, mă mir că există această problemă financiară. Este o problemă a societăţii, a factorului politic”, a susţinut dr. Xavier Deau. El a spus că medicii români care au ales să lucreze în Franţa au o pregătire foarte bună, iar salariile lor nu diferă de cele ale colegilor francezi. Astfel, cifra anuală de afaceri a unui medic român care lucrează în sistemul de sănătate privat este de aprox. 60.000 de euro, iar salariul lunar al unui medic care lucrează în sistemul public se ridică la 3.000 - 4.000 de euro. Şi preşedintele CEOM, medicul belgian Roland Kezman, a spus că o mare parte dintre medicii români rămân în străinătate pentru că se simt bine acolo şi au condiţii de muncă bune.

POTRIVIT DATELOR CEOM, NUMĂRUL MEDICILOR ROMÂNI CARE ÎNGRIJESC BOLNAVII DIN FRANŢA A CRESCUT CU PESTE 46% DIN 2007 ÎNCOACE, AJUNGÂND LA PESTE 3.100 ŞI ÎNTRECÂNDU-L PE CEL AL DOCTORILOR VENIŢI DIN BELGIA (1.579).

Prof. dr. Astărăstoae spune că migraţia medicilor români a început în 2007, când au plecat peste 500, iar de atunci numărul a tot crescut. În opinia lui, responsabilitatea pentru această stare de fapt este a României, care, practic, îi alungă. Majoritatea doctorilor români din străinătate lucrează în spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi şi ginecologi, peste jumătate dintre aceştia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit preşedintelui CMR.

POTRIVIT STATISTICILOR, STATUL ROMÂN CHELTUIEŞTE CU UN STUDENT LA MEDICINĂ APROAPE 5.000 DE LEI PE AN, IAR PENTRU PERIOADA DE REZIDENŢIAT A ACESTUIA PLĂTEŞTE APROAPE 21.000 DE LEI.

„Criza a accentuat rata de emigrare, astfel că în şase ani au plecat peste 20.000 de specialişti. Un calcul simplu arată că, în tot acest timp, statul a pierdut peste 226 milioane de euro”, a spus prof. univ. dr. Astărăstoae.

LEFURI MARI, LEFURI MICI Şeful CMR a menţionat că, anul acesta, ţările cu numărul cel mai mare de medici sunt Marea Britanie, Franţa, Germania şi Belgia. În Marea Britanie, salariul mediu al unui medic este de 4.000 - 4.500 de lire sterline, în timp ce în celelalte ţări ale UE se începe de la 3.000 - 4.000 de euro, venitul crescând în funcţie de specializare. În România, un rezident câştigă 200 de euro pe lună, iar un medic specialist - aproape 500 de euro. Din datele furnizate de CEOM, rezultă că 66% dintre medicii români care au migrat în Franţa, în ultimii şase ani, sunt femei, cu o medie de vârstă de 43 de ani, iar 39% - sub 40 de ani.

Taguri articol


12