În ciuda tuturor discuţiilor contra sistemului cotelor pentru distribuirea refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene (UE), acesta va fi menţinut, afirmă Jean-Claude Juncker, şeful CE! Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a criticat ţările est-europene, notând că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, dar nu şi în cazul imigraţiei. "Rămân ataşat ideii că trebuie să răspundem crizei imigranţilor prin solidaritate şi cu inima", a declarat Juncker. La începutul lunii septembrie, Juncker părea să fi renunţat la ideea distribuirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii, notând că solidaritatea nu poate fi impusă de sus. Însă acum a respins această interpretare: "Eu am spus că măsurile nu pot fi impuse doar prin dorinţa celor care vor să le impună şi că trebuie să aducem ţările est şi vest-europene împreună în această privinţă".
Întrebat de un jurnalist dacă nu cumva se amplifică disensiunile la nivelul UE pe tema distribuirii refugiaţilor, Juncker a explicat: "Ştim din viaţa personală că este neobişnuit să iubeşti pe cineva dintr-o dată. Pentru ajungerea la dragoste, trebuie să acordăm timpul necesar". Juncker a notat că premierul Ungariei, Viktor Orban, este unul dintre principalii critici ai iniţiativei privind refugiaţii, amintind că planul de distribuire a extracomunitarilor a fost aprobat de Consiliul UE. "Nu este vina Uniunii, ci a statelor membre pentru eşecul în privinţa refugiaţilor", a precizat Juncker, citat de EUObserver.
La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz, a criticat dur ţările central şi est-europene, denunţând referendumul organizat de Ungaria şi acuzând că Viktor Orban induce în eroare alegătorii, divizând UE. "UE se bazează pe compromis, nu pe confruntare. Europa a fost mereu puternică şi a existat un spirit al unităţii. Ţările est-europene cer solidaritate în privinţa dezvoltării economice, în criza cu Rusia, dar refuză solidaritatea când vine vorba de refugiaţi. Solidaritatea este un principiu, nu este selectivă", a argumentat Schulz.
REAMINTIM
Consiliul UE a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi. Zilele trecute, Robert Fico, premierul Slovaciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, afirma că sistemul cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor "s-a încheiat din punct de vedere politic", deoarece divizează ţările Uniunii Europene. "Sistemul cotelor divizează în mod clar Uniunea Europeană, cred că s-a încheiat din punct de vedere politic", a declarat Robert Fico. "Ceea ce ţările Grupului Vişegrad - Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia - spun de peste un an şi jumătate a devenit acum politica oficială a UE. Oricine vrea divizarea Europei va menţine pe masă sistemul cotelor (de distribuire a refugiaţilor - n.r.); cine vrea să unească Europa trebuie să propună un nou concept de combatere a migraţiei ilegale", a insistat Fico.
Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a admis că a eşuat în impunerea sistemului cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor la nivelul UE, propunând ţărilor central şi est-europene să dea dovadă de o "solidaritate flexibilă".