„Ţărmurile însorite” ale lui Ionel Mătăsăreanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vernisaj după 13 ani. De Ziua Culturii Naţionale

„Ţărmurile însorite” ale lui Ionel Mătăsăreanu

Cultură 14 Ianuarie 2014 / 00:00 1136 accesări

Unul dintre marii plasticieni de la malul mării, cetăţean de onoare al Constanţei, Ionel Mătăsăreanu pregăteşte o reîntâlnire emoţionantă cu publicul, după aproximativ 13 ani de la ultimul său vernisaj. Peste 100 de creaţii purtând semnătura renumitului artist plastic, de altfel o prezenţă mereu discretă în spaţiul tomitan, vor putea fi admirate de iubitorii de artă constănţeni în cadrul unui eveniment expoziţional de excepţie, organizat la Muzeul de Artă, chiar de Ziua Culturii Naţionale, mâine, de la ora 17.00. Expoziţia personală de pictură a lui Ionel Mătăsăreanu se înscrie în seria de manifestări care au loc, la Constanţa, în cinstea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie împlinindu-se 164 de ani de la naşterea geniului poeziei româneşti.

MARINE, PICTURI RELIGIOASE ŞI „EMINESCU LA MALUL MĂRII” Ionel Mătăsăreanu a declarat ieri, pentru „Telegraf”, în timp ce avea loc panotarea lucrărilor, că a venit la muzeu cu 156 de creaţii, dintre acestea urmând să fie expuse majoritatea, în funcţie, desigur, şi de spaţiu. Cele mai multe picturi sunt marine - peisaje de la Marea Neagră, dar şi de pe mările lumii -, aşa cum este denumită şi expoziţia, „Ţărmuri însorite”. Expoziţia include şi câteva picturi de inspiraţie religioasă, precum şi un tablou dedicat marelui poet naţional, denumit „Eminescu la malul mării”.

Maestru al penelului, Mătăsăreanu nu a mai expus din anul 2001. Artistul pictează de la vârsta de trei ani, iar numele său este o adevărată emblemă pentru viaţa cultural-artistică a Constanţei. Lucrările sale se regăsesc la loc de cinste, la vedere, în camera de oaspeţi, în casele oamenilor simpli, care ştiu să aprecieze valoarea, ale intelectualilor de toate vârstele, dar şi în colecţiile ambasadorilor sau ale altor oameni de stat. Peisajele marine constituie tema predilectă a lucrărilor lui Mătăsăreanu.

CELE PESTE 100 DE PÂNZE, O LUNĂ PE SIMEZELE MUZEULUI DE ARTĂ Cetăţean de onoare al oraşului Constanţa din mai 2002, Ionel Mătăsăreanu este definit de directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu, prin excelenţă, un „colorist”. Artistul fascinat de soarele marin al Constanţei a fost nominalizat, în 2011, la premiul Pulitzer. Născut în Banat, la Oraviţa, maestrul a ajuns în oraşul de la malul mării printr-o repartiţie, după terminarea facultăţii. De atunci, maestrul îşi dedică fiecare zi marii sale dragoste, pictura, peisajele de malul mării reprezentând o inepuizabilă sursă de inspiraţie. A pictat pentru Silvio Berlusconi, iar una dintre lucrările sale se află şi în colecţia de artă a legendarului Julio Iglesias, înmânată chiar de către artist la concertul cântăreţului de la Constanţa, din 2007.

Cele peste 100 de pânze ale maestrului vor putea fi admirate de constănţeni pe simezele Muzeului de Artă, timp de o lună, până pe 15 februarie.

Ionel Mătăsăreanu s-a născut pe 23 martie 1929. În anul 1959, artistul a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, printre profesorii săi aflându-se şi Alexandru Ciucurencu. Considerat de critică şi iubitorii de frumos drept un adevărat geniu boem al picturii româneşti, maestrul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa, din anul 1961.



12