Tarzan din Timişoara (ediţia a IX-a, Amsterdam, 1928)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Istoria Jocurilor Olimpice (XIV)

Tarzan din Timişoara (ediţia a IX-a, Amsterdam, 1928)

Sport 18 Iulie 2008 / 00:00 693 accesări

Marele oraş - port olandez, consemnat de cronici încă din 1275, capitala mondială a şlefuirii diamantelor, a primeit, în intervalul 17 mai - 12 august, 2.883 sportivi (277 de femei) din 46 ţări. Prezenţa Germaniei a atras... boicotul Franţei! Organizatorii au oferit condiţii excelente: baze noi, situate pe un spaţiu restrîns. Pînă şi cazarea a fost de calitate, deşi n-a existat un sat olimpic, participanţii fiind găzduiţi în internate, cazărmi şi la... bordul unor nave special amenajate!

În premieră, flacăra olimpică este aprinsă la... Olimpia şi purtată pînă în oraşul - gazdă de o ştafetă. La Amsterdam, flacăra a ars într-o cupă, pe Stadionul Olimpic (40.000 locuri), pe toată durata întrecerilor. Un alt eveniment inedit: prezenţa... femeilor în întrecerile atletice, cu toată opoziţia lui... Pierre de Coubertin! Reprezentanţii SUA au dominat din nou (22 medalii de aur, 18 de argint, 16 de bronz), urmaţi de germani şi olandezi. Pentru prima oară, asiaticii au cîştigat aur la olimpiadă, prin japonezii Mikio Oda (triplusalt) şi Yoshiuki Tsuruta (înot, 200 m bras). La Amsterdam s-a încheiat fulminanta carieră a finlandezului Paavo Nurmi, care mai cîştigă un titlu olimpic şi două medalii de argint, ajungînd astfel la incredibilul total de 12 medalii olimpice, dintre care nouă de aur! Marele său adversar, compatriotul Ville Ritola, obţine şi el un aur şi un argint (în total: 8 medalii, dintre care cinci de aur). Un alt “recidivist”: faimosul Johnny Weissmüller, alis “Tarzan”, cel născut, fără dubii, la Freidorf, un sat devenit ulterior cartier al Timişoarei, pe 2 iunie 1904. Peste numai un an, familia lui a emigrat în SUA, călătoria fiind plătită de un oarecare John Olt, şi el originar din spaţiul românesc. Peter, tatăl lui Tarzan, avea în buzunar, la sosirea în SUA, o “avere” de... 23 dolari şi 50 cenţi! Şi, încă un element inedit: cînd a fost selecţionat în lotul olimpic nord-american pentru Paris, Johnny nu avea cetăţenie SUA, aşa că a fost nevoit să-şi falsifice biografia. Apoi, a devenit faimos, aşa că nimeni nu i-a mai “scormonit” trecutul. La Amsterdam, “Tarzan” a învins din nou, la 100 şi 4x200 m liber, ridicînd la cinci numărul titlurilor olimpice. Acestea, dar şi cele 52 de titluri de campion al SUA, 100 de recorduri naţionale, 67 de recorduri mondiale şi... peste 1.000 de curse fără înfrîngere i-au asigurat nu numai un loc în istoria sportului, ci şi ascensiunea în lumea filmului, rolul “Tarzan” aducîndu-i, şi aici, celebritatea mondială. Cu toate acestea, Weissmüller nu s-a îmbogăţit niciodată, lăsînd familiei, la moartea sa (20 ianuarie 1984), doar o splendidă casă la Acapulco, acolo unde el şi-a trăit ultimii ani din viaţă. Să încheiem capitolul “Tarzan” spunînd că el a fost un adevărat erou şi în realitate! Pe 28 iulie 1927, cu un an înaintea olimpiadei de la Amsterdam, vaporul “Favorite” a fost răsturnat de o furtună pe lacul Michigan. Johnny a reuşit să scoată din ape 20 de copii şi adulţi, dintre care au supravieţuit 11! Cele 11 vieţi valorează, s-a spus, mai mult decît toate marile succese sportive ale “celui mai celebru şvab dunărean”, cum a fost numit Johnny Weissmüller!

Revenind la ediţia olandeză, să consemnăm şi prezenţa cîtorva sportivi români, cu “performanţe” modeste la scrimă şi atletism. Cît despre ceremonia de deschidere, ai noştri n-au participat. N-au avut bani de costume!

Taguri articol


12