Tatăl lui Tudor Gheorghe revine la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tatăl lui Tudor Gheorghe revine la Constanţa

Cultură 20 Ianuarie 2011 / 00:00 799 accesări

Curtea Brâncovenească reia seria manifestărilor educativ-culturale, astăzi, de la ora 18.30, cu o nouă conferinţă tematică: „Căpitanul şi Nae Ionescu văzuţi de contemporanii lor, Ilie Tudor şi George Popescu Glogoveanu”. „Cultura română din perioada interbelică nu poate fi înţeleasă în tendinţele şi contradicţiile ei definitorii fără a ne referi la „fenomenul cultural Nae Ionescu”, fenomen dominant al epocii, după cum se exprimă Mircea Eliade. Mediile universitare mai întâi, apoi cele culturale şi cele politice, au fost influenţate decisiv în deceniile trei şi patru ale secolului al XX-lea de ideile, interpretările şi atitudinile lui Nae Ionescu, personalitate emblematică şi enigmatică în jurul căreia s-au grupat numeroşi intelectuali din noua generaţie”, spune prof. univ. dr. Grigore Georgiu, în ampla lucrare dedicată istoriei culturii române moderne.

Ilie Tudor, tatăl celebrului Tudor Gheorghe, a fost condamnat de comunişti la 22 de ani de muncă silnică, în regim de exterminare, din cauza refuzului acestuia de a se conforma dictaturii instaurate după 23 august 1944. Personalităţi culturale precum Nichifor Crainic, Radu Gyr sau Petre Ţuţea sunt cei cu care Ilie Tudor a împărţit detenţia. Anul trecut, la Constanţa, a lansat cartea-document „Un an lângă Căpitan”.

În închisorile comuniste a stat 23 de ani (1941-1964) şi George Popescu Glogoveanu, cunoscând, astfel, o mulţime de personalităţi, de la Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Henry Ghica, Alexandru Ghica, Constantin Gane, până la Mircea Nicolau, Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Luca Dumitrescu, Ştefan Iacobescu, Alexandru Ştefănescu, viitorul Monah Atanasie. Luptătorul anticomunist s-a născut la 7 mai 1919, în oraşul Pleniţa, Dolj, fiind descendent pe linie maternă din familia boierească a Glogovenilor, cu un rol major în revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821 şi înrudindu-se cu familia de cărturari Ciorănescu.

Evenimentul va fi reluat şi sâmbătă, de la ora 16.00, iar intrarea este liberă.

Taguri articol


12