Profesoara Guner Akmolla, dăruit om de cultură de la malul mării şi promotoare a culturii şi civilizaţiei tătăreşti în spaţiul dobrogean, a ieşit în faţa celor preocupaţi de istorie, dar şi de fascinanta cultură căreia îi aparţine, cu un volum numit simplu, dar sugestiv: „Tătarii”. Lansarea editorială a acestei lucrări fundamentale pentru spaţiul dintre Dunăre şi Mare, structurată în două tomuri, a avut loc, vineri seară, la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în prezenţa unui distins public.
„Tătarii” este un roman care prezintă istoria tătarilor din Dobrogea, dar şi din Crimeea, Turcia şi din Uzbekistan, pe parcursul a aproximativ şapte decenii, între anii 1900-1968. Volumul a apărut prima dată în limba tătară crimeeană, în 2009, cu titlul „Tatarlar”, iar apariţia în limba română a lucrării se datorează „insistenţei” colegilor români de a citi acest roman şi tradus. Prefaţa cărţii este semnată de jurnalistul Cecilia Pătrăhău.
Prof. univ. dr. Olga Duţu, prezentă la eveniment, a vorbit despre lucrarea colegei sale ca fiind „o carte care merită citită”. „I-am cunoscut de mică, avându-i tovarăşi de joacă, colegi de liceu, de facultate, colegi în învăţământ şi îi admir pentru inteligenţă, demnitate, pentru tenacitatea cu care îşi proiectează şi îşi desăvârşesc proiectele, îndeosebi culturale. Este o comunitate vie”, a apreciat prof. univ. dr. Olga Duţu, referitor la comunitatea turco-tătarilor dobrogeni.
Printre personalităţile care au luat parte la acest eveniment cultural important pentru viaţa culturală de la malul mării s-au aflat prof. univ. dr. Olga Duţu, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, scriitoarea Mihaela Burlacu, deputatul Amet Aledin, dar şi preşedintele UDTTMR, Amet Varol.
Guner Akmolla este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Constanţa.