Tătarii constănţeni şi cei crimeeni au dominat Trofeul “Mării Negre”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turneu internaţional de kureş la Medgidia

Tătarii constănţeni şi cei crimeeni au dominat Trofeul “Mării Negre”

Sport 27 Mai 2013 / 00:00 941 accesări

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, a organizat sâmbătă, pe stadionul Municipal din Medgidia, ediţia a patra a Turneului Internaţional de lupte tătăreşti (kureş) dotat cu Trofeul “Mării Negre”. Au participat sportivi din Ucraina (zona Crimeea), Bulgaria, Turcia şi România, împărţiţi pe două categorii de vârstă, iar semifinaliştii au fost premiaţi. Iată rezultatele: categoria sub 22 ani: 1. Ildar Iuseinov (Crimeea, Ucraina); 2. Iusein Serian (Crimeea); 3. Serhan Isleam şi Denis Curti (ambii din Valu lui Traian); categoria open (pehlivan): 1. Denis Gelil (Valu lui Traian); 2. Baiar Saledin (Moşneni); 3. Elvis Apas (Medgidia) şi Temur Memşiev (Crimeea). Luptătorii clasaţi pe primul loc au primit câte un batal, iar locul 2 a fost premiat cu un bayrak. Premiile în bani pentru primii patru clasaţi au însumat 400 de euro la categoria sub 22 ani şi 800 de euro la categoria open.

„Am început demersurile pentru a recunoaşte în România acest frumos sport şi pentru a crea o federaţie. Kureşul, numit lupte la curea în alte ţări, ar putea să devină sport olimpic în anul 2020. Sigur este că a fost inclus în programul Universiadei din acest an, care se va desfăşura în Rusia, la Kazan. Am propus Comitetului Olimpic Român să participăm şi noi cu trei sportivi, pentru că sigur urcăm pe podium. Denis Gelil a fost vicecampion mondial în 2009, la Taşkent. Morariu şi Dobrescu ne-au refuzat, pretextînd că delegaţia României e deja prea numeroasă”, a declarat Aidîn Ablez, preşedintele Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi şi principalul organizator al competiţiilor de kureş din judeţul Constanţa.

Printre personalităţile prezente la Medgidia s-au numărat vicepreşedintele Senatului României, Nicolae Moga, şi consulul Turciei la Constanţa, Fusun Aramaz. „Dobrogea este un exemplu în Europa şi în lume pentru convieţuirea între etnii”, a declarat Moga. „Sunt foarte apropiată de comunitatea turco-tătară din Medgidia, care este foarte numeroasă. Vin des în această zonă şi nu lipsesc niciodată de la aceste evenimente, care sunt şi prilejuri de a discuta proiecte comune între România şi Turcia”, a spus Aramaz.

Taguri articol


12