Cea de-a VII-a ediţie a simpozionului „Din istoria tătarilor” s-a deschis, vineri, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, partener şi gazdă a evenimentului organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). Manifestarea dedicată „Sărbătorii etniei tătare”, celebrată pe 13 decembrie, a readus în atenţia celor prezenţi aspecte definitorii pentru istoria şi tradiţia comunităţii aniversate.
PREMII PENTRU ESEU În cadrul manifestării au fost acordate 12 premii elevilor participanţi la prima ediţie a concursului de eseuri „Tătarii dobrogeni: istorie, tradiţii şi civilizaţie”. Premiul I a fost obţinut, la egalitate, de elevele Ebru Iuruc, din Cobadin, şi Iasemin Sena Memet, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (CNME). Locul al II-lea a fost obţinut de Roxana Kamer Bratu, de la Liceul „Decebal”, de Georgiana Adelaida Gechereanu şi Nicoleta Adriana Surdu, de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, Onur Emurla, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, şi Ştefania Bianca Pistea, de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova. Premii III au primit Aida Akedemiz, Deria Levis Coldas şi Emirla Geilan, Ghiulserin Feiza Ferida, din Murfatlar, Ismail Biulent, din CNME, şi Ayda Nilufer Iusuf. Premiile constând în câte o excursie la munte, dar şi în bani - 50, 100 şi 150 de lei - au fost oferite de către vicepreşedintele UDTTMR, lect. univ. dr. Denis Ibadula. Toţi cei 34 de elevi au primit câte o excursie de o zi la Tulcea şi Babadag. Eseurile lor au fost strânse în volumul „Tătarii dobrogeni: istorie, tradiţii şi civilizaţie”.
„Tot timpul le mulţumesc stră-străbunicilor mei că s-au aşezat pe aceste pământuri şi nu am mai plecat în alte părţi. Într-adevăr, România este patria noastră, a tătarilor din Dobrogea, de aceea doresc să-i mulţumesc subsecretarului de Stat Amet Aledin, care a avut iniţiativa de a marca 13 decembrie ca zi a tătarilor din România”, a spus preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Înainte de începerea lucrărilor simpozionului, au fost lansate şi două volume: tomul al III-lea „Din istoria tătarilor”, reunind lucrările ediţiei a VI-a a simpozionului, prezentat de decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, şi „Eroii musulmani în Armata Română”, scrisă de colonelul în rezervă Remus Macovei.
COMUNITATEA TURCO-TĂTARĂ ÎN OPERE DE ARTĂ Pe parcursul desfăşurării evenimentului, au fost proiectate imagini cu reprezentări ale comunităţii turco-tătare în opere de artă semnate de pictori interbelici precum Iosif Iser, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza sau Samuel Mutzner, folosite la orele de curs de prof. univ. dr. Ibram Nuredin.