„Tătarii în izvoare arhivistice româneşti”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Tătarii în izvoare arhivistice româneşti”

Cultură 13 Decembrie 2011 / 00:00 2336 accesări

În peisajul cultural tomitan îşi face apariţia, de astăzi, o nouă lucrare esenţială în ceea ce priveşte istoria relaţiilor interetnice din spaţiul dobrogean, dar nu numai: „Tătarii în izvoare arhivistice româneşti. Comunitatea musulmană în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)”. Volumul, parte a unui amplu proiect care va mai cuprinde încă două tomuri, este lansat, astăzi, de la ora 15.30, la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Etniei Tătare.

Cartea ai cărei editori sunt prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, dr. Laura Stancu şi drd. Aledin Amet reuneşte în paginile sale 151 de documente, din perioada 1943-1965. În prima parte a lucrării, cercetătorii vor găsi rapoarte referitoare la problema musulmană, iar în cea de-a parte a tomului vor vedea fişele unor personalităţi ale comunităţii musulmane, aflate în atenţia Securităţii.

Cel de-al doilea volum al seriei „Tătarii în izvoare arhivistice româneşti” va cuprinde un alt set de documente din arhiva CNSAS, din perioada 1965-1989, iar cel de-al treilea va reuni în filele sale documente care se regăsesc în patrimoniul Serviciilor Judeţene ale Arhivelor Naţionale din Constanţa şi Tulcea.

Potrivit prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, este pentru prima dată când se publică 151 de documente referitoare la problema musulmană/mahomedană din Dobrogea, ca obiectiv informativ.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat încheiat între UDTTMR, Şcoala Doctorală a Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” şi CNSAS.

Taguri articol


12