Tăvălugul disponibilizărilor la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prin grija Guvernului . Sute de angajaţi MAI, pe drumuri

Tăvălugul disponibilizărilor la Constanţa

Eveniment 16 Iunie 2011 / 00:00 4806 accesări

Deşi ministrul Administraţiei şi Internelor le-a promis în repetate rânduri sindicaliştilor că va lua în considerare propunerile lor pentru evitarea disponibilizărilor, conducerile structurilor MAI din teritoriu au aflat deja câţi angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Astfel, 35 de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa ar urma să fie concediaţi, ca urmare a reorganizării MAI. „Aşteptăm să primim criteriile pe baza cărora vor fi aleşi lucrătorii de poliţie ce urmează să fie disponibilizaţi. Organigrama instituţiei cuprinde la ora actuală 1.437 de posturi”, a declarat cms. şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului IPJ Constanţa. Disponibilizările mai vizează şapte lucrători din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa şi un angajat al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate. Cea mai dură lovitură este primită de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa (IJPF), de unde ar urma să fie daţi afară 253 de salariaţi, dintre care 37 de ofiţeri, 37 de angajaţi civili şi 179 de agenţi.

„MI SE PARE FOARTE CIUDAT FAPTUL CĂ, PE DE O PARTE, MINISTRUL ADMINISTRAŢIEI NE SPUNE CĂ IA ÎN CALCUL SOLUŢIILE PE CARE NOI LE PROPUNEM PENTRU EVITAREA DISPONIBILIZĂRILOR DAR, PE DE ALTĂ PARTE, EI ÎŞI CONTINUĂ PLANUL DE A DA OAMENII AFARĂ.

Nu înţeleg această atitudine, mai ales în condiţiile în care noi am venit cu propuneri concrete şi documentate”, a declarat cms. şef Ion Vasilică, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Poliţia de Frontieră Constanţa. Valul concedierilor nu ocoleşte nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea”. “Din câte ştim, numărul angajaţilor ISU care vor fi disponibilizaţi este de 70”, a precizat col. Viorel Jianu, adjunctul instituţiei. La nivel naţional, numărul angajaţilor MAI care vor rămâne fără locuri de muncă este de aproximativ 10.000.

JANDARMI. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa a fost înştiinţat că va trebui să dea afară, în perioada următoare, 59 de subofiţeri şi 13 angajaţi din personalul civil (femeile de serviciu, îngrijitori, bibliotecară). „Momentan nu se cunosc criteriile de evaluare pe baza cărora vor fi disponibilizaţi jandarmii. Cert este că vor susţine un examen sau un interviu, în urma căruia se va stabili dacă rămân sau nu în sistem”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Constanţa, mr. Sorin Trancă. De la începutul anului şi până în prezent, 18 persoane au plecat din rândurile Jandarmeriei Constanţa, unele demisionând din cauza diminuării salariilor, iar altele preferând să iasă la pensie. Chiar ieri au fost înregistrate trei renunţări la statutul de angajat al IJJ Constanţa. Nici Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) „Tomis” nu scapă de restructurare. „Am fost informaţi că 30 de funcţii vor dispărea din statul de organizare. Momentan nu ştim dacă este vorba numai despre subofiţeri sau vor fi incluşi şi ofiţerii”, a declarat purtătorul de cuvânt al GJM „Tomis”, lt. Codrin Popoiu.

PROMISIUNILE MINISTRULUI. Amintim că reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din MAI au decis, săptămâna trecută, în urma discuţiilor purtate cu ministrul Igaş, suspendarea protestelor. Potrivit preşedintelui SNPPC, Marin Gruia, această decizie a fost luată după ce Igaş a luat în considerare, în cadrul întâlnirii de marţea trecută, propunerile sindicatului privind restructurarea unităţilor subordonate ale ministerului. Printre propunerile agreate de conducerea MAI se numără şi cea ca absolvenţii din ultimii ani ai şcolilor de poliţie care vor să demisioneze să nu fie nevoiţi să plătească şcolarizarea. De asemenea, autosuspendarea din structurile MAI este o soluţie luată în calcul de conducere, iar sindicaliştii au promis că vor strânge toate cererile din ţară într-o săptămână. Amintim că legea care prevedea disponibilizări în MAI a fost respinsă în luna mai, de Camera Deputaţilor. Fiind o lege organică, pentru adoptare erau necesare voturile majorităţii deputaţilor, adică 167, însă proiectul a întrunit doar 150 de voturi favorabile.



12