Taxa de un cent pe litru a fost eliminată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani

Taxa de un cent pe litru a fost eliminată!

Eveniment 25 Ianuarie 2011 / 00:00 1439 accesări

Deşi boicoturile şi protestele au avut drept ţintă principală benzinăriile Petrom, prima veste utilă pentru şoferi vine de la Rompetrol, care anunţa, aseară, că taxa de un cent pe litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminată şi că, urmare a acestei operaţiuni, compania reduce, astăzi, preţurile benzinei şi motorinei cu 0,03 lei/litru. Ministerul Economiei a transmis, vineri, o informare în care arăta că datoria fostei Companii Române de Petrol (CRP) a fost stinsă şi că plăţile către Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie să se regăsească, din acea zi, în preţul carburanţilor. Până în prezent, Guvernul, Ministerul Finanţelor sau cel al Economiei nu au anunţat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

TAXA PENTRU DATORIE A MERS PATRU LUNI PE PLUS. Amintim că taxa a fost introdusă pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, şi s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburanţii produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 s-a aplicat şi celor exportaţi. Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

EXPLICAŢII UTILE. Compania menţionează că în prezent nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 49% din preţul final al benzinei şi de 46% din cel al motorinei. În acelaşi timp, cuantumul accizei din preţul final al carburanţilor este 29% pentru benzină şi de 26% pentru motorină. Rompetrol arată totodată că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare a ţiţeiului, distribuţie a combustibililor şi operare a reţelei. Componentele preţului carburanţilor sunt TVA, acciza, costuri logistice (distribuţie primară şi secundară - salarii, întreţinere, amortizări - rovignetă, anvelope de iarnă etc), costuri de operare reţea de distribuţie (salarii, taxe, impozite locale, utilităţi, investiţii obligatorii), costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionării şi prelucrării acesteia), costuri financiare (dobânzi, credite investiţii), respectiv adaos comercial. În mai multe oraşe din ţară au avut loc, de la începutul anului, proteste ale şoferilor, care au mers la benzinării şi au alimentat maşinile cu cantităţi mici de combustibil, pentru care au plătit cu monede.



12