Romalimenta consideră că taxa pe fast-food este o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, patronatul estimând că introducerea acesteia va avea efecte economice şi sociale negative. „Raţionamentul care se află la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet greşit şi nejustificat să indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezităţii sau a altor probleme de sănătate”, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Romalimenta respinge astfel iniţiativa Ministerului Sănătăţii (MS) de introducere a noii taxe pe alimente. “În mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti propun măsuri care conduc la creşterea inflaţiei şi la adâncirea stării de sărăcie în care trăiesc românii. Conform textului de lege propus de MS, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete intră sub incidenţa acestei legi. Taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera, cu siguranţă, tensiuni sociale”, se arată într-un comunicat al Romalimenta. Patronatul reaminteşte că, din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina creşterea preţurilor produselor alimentare. “Cu atât mai mult, în contextul crizei economice, aceste creşteri de preţuri vor fi suportate în mod direct de către populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, în special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii”, consideră Romalimenta. “Considerăm că orice iniţiativă legislativă trebuie elaborată în urma unor discuţii cu toţi factorii implicaţi. Nu este cazul acum, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, alegând să ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei româneşti. Solicitarea noastră de a avea o discuţie directă nu a primit absolut niciun răspuns, deşi Ministerul susţine cã se consultă cu cei implicaţi. Este o probă a lipsei de transparenţă ce caracterizează dialogul social, iar în spatele unor intenţii pompoase, dar lipsite de orice bază ştiinţifică, proiectul de lege este un simplu, însă oneros bir pe mâncarea românilor”, a adăugat Sorin Minea.