Taxa pe lăcomie, criticată de birocrații bruxelezi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia Europeană și-a ei memorie scurtă

Taxa pe lăcomie, criticată de birocrații bruxelezi

Economie 10 Februarie 2019 / 18:26 679 accesări
Avocatul Gheorghe Piperea: „Dacă birocrații bruxelezi desființează legile anti-cămătarie, atunci avem un bun motiv să le susținem și mai abitir, chiar și în stradă“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Dacă birocrații bruxelezi desființează legile anti-cămătarie, atunci avem un bun motiv să le susținem și mai abitir, chiar și în stradă“

OUG 114/2018, introdusă de Guvern între Crăciun și Revelion, care prevede taxe noi pentru bănci și companii energetice, constituie un risc pentru România, având potențiale efecte negative asupra creditării și asupra deciziilor de investiții în țară, avertiza Comisia Europeană, în Prognoza economică de iarnă, publicată la finele săptămânii trecute. De asemenea, estimarea CE de creștere economică a țării noastre pentru 2019 a fost mult mai pesimistă decât cea a Guvernului, pe baza căreia s-a fundamentat și bugetul. „Pe lângă un potențial impact negativ asupra creditelor, impactul OUG 114 ar putea fi mult mai puternic. De exemplu, creșterea semnificativă a imprevizibilității mediului de afaceri din România poate afecta negativ deciziile de investiții. Evoluția investițiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic și de telecomunicații. Contribuția exporturilor nete la creșterea economică este de așteptat să rămână negativă (și progresiv mai mică în 2019 și 2020)“, se arăta în raportul Comisiei. Avocatul Gheorghe Piperea n-a fost impresionat - „O fi vreun proiect, nu m-aș mira, dar dacă desființează legile anti-cămătarie, atunci avem un bun motiv să le susținem și mai abitir, chiar și în stradă, tocmai pentru că sunt criticate de birocrații bruxelezi, care s-au înșelat sistematic asupra Romaniei și a mărețului său sistem bancar în ultimii trei ani. Când s-au impacientat, cu sprijinul sclaveților români ai sistemului, că legea dării în plată (DIP) este risc sistemic sever, au fost incapabili să își recunoască greșeala de estimare. Au contraire, au plusat cu riscul de inflație mare, de deficit bugetar depășit și de încetinire sau stagnare economică. Nimic adeverit, între timp. Acum ni se livreaza alte îngrijorări și admonestări, autorii raportului preconizând că taxa pe lăcomie va reduce intermedierea bancară (deși aceasta ajunsese deja, în noiembrie 2018, înainte de OUG 114, la cel mai mic nivel din Europa, așa cum oficial declara BNR în decembrie) și că legile anti-cămătarie vor reduce interesul investitorilor și biznisul colectorilor de creanțe (săracii de ei...)“. Mai grav, continuă Piperea, este că se vorbește din nou despre riscul de hazard moral al debitorilor, care nu ar mai vrea să plătească datoria hiper-umflată către bănci, și asta în raportul privind țara din UE cu cel mai sever și de extremă dreapta sistem legal referitor la dobânzile la credite și la executarea silită a caselor și veniturilor debitorilor...



12