Taxele de proprietate industrială, majorate din nepăsare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prin grija Guvernului

Taxele de proprietate industrială, majorate din nepăsare

Economie 09 Ianuarie 2012 / 00:00 450 accesări

SITUAŢIE STRESANTĂ Din ciclul „Guvernul sprijină mediul de afaceri”, taxele de proprietate industrială, prin care persoanele fizice şi juridice îşi apără invenţiile şi mărcile, sunt mai mari cu 20%, începând cu acest an, întrucât Executivul nu a mai amânat majorarea. Culmea, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a cerut amânarea majorării, dar nu a primit la timp avizele de la ministerele Economiei şi Finanţelor. „Suntem puţin stresaţi, pentru că trebuia să primim demult avizele de la ministere. Este o situaţie foarte delicată. Zilnic aşteptăm aceste şi, cum le vom primi, vom propune Guvernului amânarea în regim de urgenţă”, a declarat directorul general al OSIM, Gabor Varga. Totuşi, Guvernul nu mai poate interveni până la începutul lui februarie, astfel încât cei care nu vor să-şi piardă drepturile asupra mărcilor trebuie să achite acum taxe cu 20% mai mari.

ERORI „ROMÂNEŞTI” Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotărâre de Guvern, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţie, valabile la 1 noiembrie a fiecărui an. Astfel, din 1 ianuarie 2011, taxele de proprietate industrială ar fi trebuit actualizate de la un curs de 3,6 la unul de 4,3 lei/euro. Considerând însă că o majorare de 20% ar diminua semnificativ numărul de cereri de protecţie, afectând negativ activitatea de cercetare, Guvernul a decis, în 30 decembrie 2010, să amâne majorarea până la 1 ianuarie 2012. Între timp, OSIM a redactat un alt proiect de OUG, în care propune amânarea cu încă doi ani a majorării taxelor în cauză, până la 1 ianuarie 2014. OSIM a avertizat că, „în condiţiile prelungirii crizei economice şi reducerii veniturilor populaţiei şi firmelor, o creştere a taxelor ar fi complet neadecvată”. Proiectul a fost înaintat spre aprobare la jumătatea lui noiembrie 2011 dar, în cel mai pur stil românesc, tot procesul a fost amânat de mai multe ori, astfel încât documentul a fost lansat în dezbatere publică abia în 29 decembrie - prea târziu, în condiţiile în care ultima şedinţă de Guvern din 2011 a avut loc cu două zile înainte, în 27 decembrie.

LOVITURA TERMENELOR Conform legii, taxele pentru înregistrarea şi menţinerea drepturilor de proprietate industrială, care ajung şi până la 5.000 lei, trebuie plătite în anumite termene, iar unele dintre ele expiră în ianuarie 2012. Astfel, de voie, de nevoie, unii români vor fi obligaţi să achite taxe cu 20% mai mari, în această lună.



12