TBC alertează autorităţile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

TBC alertează autorităţile

Eveniment 20 Noiembrie 2009 / 00:00 658 accesări

La Constanţa, dar nu numai, tuberculoza alertează autorităţile. Specialiştii spun că se poate observa o creştere a numărului de cazuri de TBC la nivel mondial. În judeţul nostru, atât adulţii cât şi copiii încep să fie afectaţi de această boală în număr tot mai mare. Medicii constănţeni au declarat că s-a putut observa o creştere a incidenţei cazurilor de TBC în special în rândul studenţilor Universităţii „Ovidius” Constanţa. „Din păcate, sunt studenţi care tratează cu indiferenţă semnele bolii. Chiar dacă tuşesc mai bine de trei săptămâni spun că este ceva obişnuit. Mulţi dau vina pe fumat, însă nu se gândesc că ar putea fi vorba de ceva mai grav. Tocmai de aceea le recomandăm un control de specialitate”, a declarat directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Elena Danteş. Medicii spun că nu este vorba despre un focar de TBC, toate cazurile provin din familii. „Mulţi dintre studenţi nu se hrănesc bine, sunt foarte stresaţi, obosiţi, aşa că şi boala se poate instala cu uşurinţă, în unele cazuri. TBC nu este doar boala sărăciei”, a explicat, la rândul său, dr. Mihaela Cocu, coordonatorul programului de prevenţie a TBC, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa. Dr. Danteş spune că boala este vindecabilă doar dacă tratamentul este respectat cu stricteţe. „Tratamentul nu trebuie întrerupt sub nicio formă. Dacă este vorba despre un caz nou de TBC, el trebuie luat timp de şase luni, chiar dacă bolnavul spune că se simte mai bine. Dacă avem de-a face cu o recidivă, tratamentul poate dura până la doi ani, în funcţie de caz”, a mai spus dr. Danteş. Medicii sunt îngrijoraţi şi în privinţa cazurilor de TBC multidrog-rezistentă, adică bolnavii dezvoltă rezistenţă la mai multe medicamente care tratează boala. De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru au fost semnalate aproximativ 40 asemenea cazuri. Totodată, specialiştii informează că a fost descoperită forma de TBC multidrog-rezistentă la aproape toate tratamentele, o formă extrem de gravă. Pentru aceste cazuri, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie caută o locaţie specială unde să poată fi tratate, pentru că aceşti bolnavi sunt extrem de contagioşi.

MEDICII DE FAMILIE, PIONI PRINCIPALI. Medicii pneumologi spun că medicii de familie pot avea un rol principal în lupta cu boala. Ei pot comunica cu bolnavii cu uşurinţă, îi pot lua în evidenţă şi-i pot consilia periodic în privinţa efectelor bolii, în cazul în care tratamentul nu este administrat corespunzător. “Vom avea o întâlnire cu medicii de familie, cel mai probabil în luna ianuarie, tocmai pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă. Vrem să vedem cum putem colabora cu ei în acest sens. Ne-ar ajuta foarte mult, pentru că ei îşi cunosc pacienţii, au timp să discute mai mult cu ei”, a mai declarat dr. Danteş.

CAMPANIE. În cel mai scurt timp, la nivelul judeţului nostru va demara o campanie de informare, în special în rândul tinerilor, nu întâmplător, ci pentru că boala afectează un număr mare de tineri. “Pentru început vom împărţi pliante tinerilor din Universitatea “Ovidius”. Sunt informaţii de bază pe care trebuie să le cunoscă, astfel încât să ştie să se ferească de boală, iar dacă apar simptome să meargă imediat la medic”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziolgie, dr. Erdin Borgazi. În judeţul Constanţa, 1,7 dintr-o mie de oameni se îmbolnăvesc de TBC. Constanţa este al treilea judeţ din ţară ca incidenţă a bolii.

Taguri articol


12