Te dai crescător de animale printre blocuri? Poți fi bun de plată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regulament în consultare publică

Te dai crescător de animale printre blocuri? Poți fi bun de plată!

Administrație 07 Mai 2018 / 18:02 2744 accesări

Autoritățile locale din Constanța pregătesc sancțiuni serioase pentru cei care nu respectă domeniul public. Cel puțin în teorie, pentru că în practică nu știm cum vor fi aplicate aceste sancțiuni. Recent, pe site-ul Primăriei Constanța, a fost publicat un proiect de modificare a hotărârii de Consiliu Local privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului.

REGULI PENTRU PROPRIETARI

Documentul a fost lansat în consultare publică și prevede o mulțime de modificări. De exemplu, una dintre modificări prevede ca, în cazul unor ninsori sau înghețuri extreme, proprietarii să „asigure viabilitatea trotuarului prin îndepărtarea zăpezii şi a gheţii din zona imobilelor, precum şi a ţurţurilor de ştreaşină şi depozitarea acestora în afara părţii carosabile şi în alte locuri în care circulaţia pietonală să nu fie afectată, imediat după încetarea fenomenelor meteo nefavorabile (viscol, ninsoare, polei, depunere de gheață)”. De asemenea, proprietarii terenurilor virane situate în intravilanul municipiului Constanța au obligația să le împrejmuiască și să amplaseze pe aceste terenuri, la loc vizibil, pe frontul stradal, un panou care să cuprindă sintagma „PROPRIETATE PRIVATĂ” și numărul stradal aferent sau parcelă și lot atunci când imobilul nu are alocat un astfel de număr. Împrejmuirea se va realiza cu un model de gard care trebuie să aibă înălțimea de cel puțin doi metri și să fie confecționat din orice model de plasă metalică, dublată cu plasă de umbrire de culoare verde, pe care se vor aplica benzi reflectorizante pentru a îndeplinii condiția de protecție pe timp de noapte. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 de lei la 2.000 de lei pentru persoanele juridice. Deținătorii de imobile au obligația de a afișa în loc vizibil plăcuțe cu numărul stradal aferent clădirii, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv între 400 și 800 de lei, pentru persoanele juridice.

INTERZISĂ CREȘTEREA PĂSĂRILOR ȘI ANIMALELOR DE CURTE

Conform noului regulament, pe raza municipiului Constanța este interzisă creșterea păsărilor și animalelor în cartierele cu blocuri de locuințe și în vecinătatea instituțiilor, cu excepția animalelor de companie. Pentru prevenirea apariției și difuzării bolilor epizootice, persoanele fizice din zonele în care este permisă creșterea animalelor conform prezentei hotărâri, au următoarele obligația de a amplasa adăposturile sau orice alte construcții pentru creșterea păsărilor și animalelor la o distanță de cel puțin 10 metri de orice locuință sau stradă, încât să nu producă poluarea mediului înconjurător sau disconfort vecinilor, să aibă asigurată sursa de apă potabilă și scurgere separată de restul locuinței, să păstreze în permanență curățenia cu respectarea strictă a regulilor sanitare veterinare și de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea și îngrijirea păsărilor și animalelor, să nu adăpostească, pășuneze sau furajeze păsările sau animalele pe terenurile pe care sunt depozitate resturi menajere și reziduuri industriale, precum și la odistanță mai mică de 100 de metri de căile de comunicație (străzi, cale ferată). De asemenea, trebuie să nu folosească în hrana păsărilor și animalelor resturi menajere provenite din pubele, platforme sau depozite de gunoi neorganizate. O altă regulă este aceea de a supraveghea păsările și animalele astfel ca acestea să nu treacă sau să rămână libere pe drumurile publice, spații verzi și terenuri în perimetrul construibil. Pentru nerespectarea acestor reguli, sancțiunile prevăzute sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

SCHIMBĂRI ȘI LA SANCȚIUNI

Un alt capitol la care se aduc modificări este cel de sancțiuni, la care a fi adăugat un nou articol în regulament care prevede faptul că agentul constatator se ocupă de constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor. Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, caz în care procesul-verbal de constatare a contravențiilor se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii acestuia, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori. Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 2.500 de lei, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute în H.C.L. Totodată, se poate achita în 48 ore jumătate din cuantumul minim al amenzii. Obstrucţionarea controlului efectuat în conformitate cu reglementările prezentei hotărâri, prin orice mijloace sau metode, precum şi refuzul prezentării documentelor solicitate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 de lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, dacă faptele nu se încadrează în alte prevederi legale.

SPUNE-ȚI PĂREREA!

Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Poliției Locale Constanța, din strada Amzacea nr. 13, pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „Transparență decizională”. Până la data de 14 mai se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Acestea pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Poliției Locale din str. Amzacea nr.13. De asemenea, opiniile se mai pot trimite prin fax, la nr. 0241/484.220 sau prin email, la adresa mugurel.petcu@primaria-constanta.ro. Materialele transmise vor purta mențiunea „Recomandare la proiectul privind modificarea și completarea HCL nr. 189/30.06.2017 pentru aprobarea Regulamentului privind normele pentru lucrările tehnico–edilitare care se execută pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și utilizarea tramei stradale în zona pietonală a autovehiculelor care transportă materiale de construcții”.



12