Te simți epuizat la locul de muncă? Ai putea suferi de burnout!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îți afectează întreaga viață

Te simți epuizat la locul de muncă? Ai putea suferi de burnout!

Lifestyle 22 August 2016 / 07:07 1128 accesări

Dacă fiecare zi de muncă ți se pare o povară, iar sarcinile de serviciu te găsesc plictisit și fără motivație săptămâni la rând, este foarte probabil că suferi de burnout. Mai exact, ai rămas fără baterii și fără energie pentru activitatea de la serviciu. Dacă ești una dintre persoanele care suferă de burnout, cunoscut şi ca sindromul arderii complete, suprasolicitarea profesională sau oboseală cronică, de fapt te simți epuizat fizic, emoţional şi mental din cauza expunerii excesive şi prelungite la situaţii stresante. Persoanele care suferă de burnout se simt copleşite de presiunea de a răspunde cerinţelor profesionale şi, în timp, această acumulare constantă de stres conduce la pierderea interesului şi a motivaţiei care au stat cândva la baza activităţilor desfăşurate la locul de muncă, potrivit specialiștilor. Dacă suferi de oboseală cronică, îţi este afectată productivitatea, scade nivelul de energie şi te simţi din ce în ce mai lipsit de control asupra situaţiilor cărora ar trebui să le faci faţă, devii neajutorat şi frustrat în mod constant. În cele din urmă, te vei confrunta cu senzaţia că nu se mai poate face nimic pentru a-ţi remedia situaţia.

CAUZELE APARIȚIEI OBOSELII CRONICE

Principala cauză a sindromului burnout este senzaţia de suprasolicitare profesională combinată cu subaprecierea eforturilor tale de către ceilalţi. Locul de muncă tinde să fie mediul cel mai propice pentru dezvoltarea acestei afecţiuni, dar există situaţii în care viaţa socială sau personală conduce la burnout. Astfel, un angajat care nu a mai beneficiat de concediu şi de o mărire de salariu de 2 ani sau o mamă de la care se aşteaptă să aibă grijă de trei copii şi de un părinte bolnav plus să se ocupe de activităţile domestice sunt în egală măsură expuşi riscului de a ajunge la burnout. Dacă fiecare zi ți se pare a fi o zi proastă, dacă ai senzația că orice ai face nu va conta pentru nimeni, te simți epuizat tot timpul, iar fiecare zi trece într-o rutină, îndeplinind sarcini care ți se par plictisitoare sau copleșitoare.

CUM NE FERIM DE BURNOUT

Cu stilul de viaţă pe care îl ducem, din ce în ce mai alert şi mai indiferent faţă de nevoile personale ale individului, fiecare dintre noi riscă să ajungă la burnout. Pentru a evita acest lucru, este important, în primul rând, să fim atenţi la semnele care ne avertizează despre instalarea oboselii cronice astfel încât să le putem trata din timp, prevenind burnout-ul. Iată câteva trucuri pentru a preveni instalarea oboselii cronice: începe-ţi ziua cu un ritual relaxant - în loc să mergi direct la lucru, alocă-ţi o scurtă perioadă de timp în fiecare dimineaţă pentru a desfăşura o activitate relaxantă: ascultă muzică, citește câteva pagini, relaxează-te meditând în timp ce îți bei cafeaua etc., asigură-te că ai un program regulat de masă și de somn, nu accepta sarcini suplimentare atunci când te simți copleșit, fă o pauză zilnică de la tehnologie și acordă-ți timp pentru activități creative.



12