Te sperie bătrânețea?! Vezi cum o poți încetini!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la un laureat Nobel

Te sperie bătrânețea?! Vezi cum o poți încetini!

Lifestyle 03 Ianuarie 2018 / 13:27 916 accesări

Bioloaga Elizabeth Blackburn, câștigătoare a premiului Nobel, a descoperit că îmbătrânirea este cauzată de proprii noștrii cromozomi. Specialista a descoperit că procesul de îmbătrânire este cauzat de telomerii cromozomilor, care reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote, potrivit Business Insider. Telomerii se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza unor maladii. Mai mult, biologul leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii și de apariția unor boli specifice bătrâneții.

Cum putem încetini procesul de îmbătrânire?!

Specialista în biologie ne dă și câteva îndrumări în acest sens. În primul rând trebuie să monitorizăm nivelul de stres. Cu cât suntem mai stresați, cu atât telomerii noștri devin mai scurți. Blackburn a efectuat cercetări axate pe mamele care au grijă de copiii cu autism și alte afecțiuni cronice și au descoperit că acestea sunt mai rezistente la stres – percepând situația lor că pe o provocare mai degrabă decât că pe o situație fără speranța sau copleșitoare. „Atitudinea contează. Dacă percepem de obicei ceva stresant ca pe o provocare care trebuie abordată, atunci, în loc de stres vom simți adrenalină dată de cortizol“.

Meditația poate fi extrem de benefică pentru organism, iată un alt beneficiu descoperit de experți. Membrii familiei care meditează timp de două luni, cel puțin 12 minute pe zi, în timp ce au în grijă o rudă cu probleme de sănătate (ceea ce reprezintă o reală sursă de stres) își păstrează lungimea telomerilor pentru mai mult timp.

Investiția în comunitate. „Neglijarea emoțională, expunerea la violență, agresiunea și rasismul afectează telomerii dumneavoastră, iar efectele sunt pe termen lung“, susține Blackburn. Așadar, e de preferat să locuiți și să vă implicați în viața de comunitate pentru a putea trăi într-un mediu favorabil, sănătos, care să nu reprezinte o altă sursă de stres, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra lungimii telomerilor.

Căsătoria și relații de prietenie pe termen lung. În cadrul unui studiu efectuat, în 2013, pe 298 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, participanții căsătoriți s-au dovedit a avea telomeri mai lungi. Prieteniile pe termen lung pot ajuta, de asemenea, la sănătatea telomerilor, potrivit afirmațiilor biologului.

Banii nu pot cumpăra dragostea, dar pot ameliora, aparent, nivelul de stres. Același studiu care a evidențiat beneficiile căsătoriei a raportat, de asemenea, că „veniturile mari sunt asociate cu telomeri mai lungi“. Acest lucru se datorează faptului că lipsa grijilor financiare ameliorează nivelul de stres, scrie Adevărul.

Taguri articol


12