Teatru şi muzică la superlativ, în mega-producţia „Amadeus”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatru şi muzică la superlativ, în mega-producţia „Amadeus”

Cultură 25 Martie 2010 / 00:00 1479 accesări

Spectacolul-eveniment „Amadeus”, în regia constănţeanului Toma Enache, o producţie grandioasă, cu 25 de actori, decoruri şi costume impresionante, într-un joc fabulos de sunet şi lumini, s-a jucat, marţi seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, cu casa de bilete închisă. Piesa, care a împletit muzica de operă şi teatrul, a adus în faţa a aproape 800 de constănţeni atmosfera epocii lui Mozart şi Salieri - cei doi rivali interpretaţi convingător de Vlad Grosu şi, respectiv, inegalabilul Claudiu Bleonţ.

Spovedania lui Claudiu Bleonţ Unul dintre cele mai mari şi profunde texte contemporane despre ce înseamnă sufletul omenesc, „Amadeus\", de Peter Shaffer, vorbeşte despre întunericul, necunoscutul, lucifericul şi, totodată, despre lumina, deschisul, aventurosul, inspiratul, genialul Mozart care se ascunde în fiecare dintre noi. Spectacolul este o convingătoare pledoarie pentru artă, fiind realizat cu şi din iubire pentru geniul muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart. Claudiu Bleonţ a reuşit, şi de această dată, să trezească admiraţia constănţenilor, fiind aplaudat fără rezerve. În rolul compozitorului Curţii, Antonio Salieri, „Îmbălsămatul în faimă”, Claudiu Bleonţ vine să se confeseze în faţa publicului. Spovedania sa surprinde tot ceea ce este luciferic, tainic, adânc, ascuns şi păcătos în fiinţa umană, reflectând, totodată, suferinţa omului conştient că se află în afara harului divin.

Din distribuţia acestui spectacol, care a însemnat o adevărată desfăşurare de forţe, au mai făcut parte: Raluca Bădoiu, Sever Iriza, Marius Mihăilă, Silvia Săfroiu, Emil Raevschi, Ion Epuran, Lucreţia Epuran, Mihaela Ariciu, Armand Iliescu, Ioana Ionăscut, Ana Maria Stroe, Danusia Tufaru, Iulia Zaharia, Darko Huruială, Petrică Suta, Bianca Ghelbereu, Andrei Bobilcă, Alex Dumitrescu, Corina Preoteasa, Emilia Boldea.

Soprana Roxana Bageac, „Regina nopţii” De remarcat a fost, în cadrul spectacolului, prezenţa Roxanei Bageac, soprana constănţeană care a interpretat aria „Regina nopţii” din „Flautul fermecat”, de Mozart. Artista lirică a fost coptată în mega-producţia „Amadeus” săptămâna trecută, cu prilejul filmărilor pentru cunoscuta emisiune a Neptun TV, „Ore verzi”, când invitaţi ai gazdei Gabriela Bădilă au fost regizorul şi Toma Enache şi Claudiu Bleonţ. Imediat după spectacol, Roxana Bageac a declarat: „Am ajuns să lucrez cu aceşti oameni minunaţi datorită emisiunii ‘Ore verzi’ (n.r. difuzată duminica), de la Neptun TV. A fost extraordinar să colaborez cu nume mari cum sunt cele din spectacolul ‘Amadeus’, sunt nişte oameni cu o încărcătură fantastică şi este o onoare pentru mine să fiu şi eu cooptată. Vom continua turneul cu ‘Amadeus’, în toate spectacolele în care voi putea să joc alături de ei, o voi face cu toată plăcerea”.

Actorul care a primit şi cele mai entuziaste aplauze din partea publicului constănţean, Claudiu Bleonţ, a spus, la final: „Sunt onorat că am jucat la Constanţa, în faţa acestui public extraordinar. Fiecare întâlnire cu publicul ‘hrăneşte’ spectacolul”. Bleonţ a adăugat: „Salieri (n.r. personajul său) este un om ca noi toţi, numai că are sinceritatea să spună ce îi trece prin cap şi ce a făcut. Dar, în acelaşi timp, fiecare dintre noi e şi Salieri, e şi Mozart, aceasta e valoarea textului. Publicul ne-a investit să fie confesor şi a ascultat cu răbdare şi toleranţă o mărturisire care ne include pe toţi, ca specie umană”.

Regizorul Toma Enache, fiul rătăcitor întors acasă Referitor la abordarea acestui text, regizorul Toma Enache a precizat: „Este una din cele mai importante piese scrise de un autor contemporan, Peter Shaffer, un text de o mare diversitate a trăirilor umane. Un rol foarte important este făcut de Claudiu Bleonţ, parcă toate experienţele lui s-au adunat în acest rol, pentru a erupe toată lava, tot ce a adunat în cariera lui de până acum a explodat în acest rol, alături de o echipă tânără şi entuziastă, de un Mozart de numai 16 ani, de o Constanţă foarte talentată. Sunt extrem de bucuros de reacţia publicului, cu atât mai mult cu cât şi eu sunt constănţean. M-am simţit ca un fiu rătăcitor întors acasă, în cinstea căruia publicul a tăiat mielul cel gras!”.

„Amadeus” este un spectacol extrem de elogiat de critica şi publicul internaţional, ecranizarea textului, în regia lui Thomas Forman, câştigând opt premii Oscar. De asemenea, punerea în scenă de pe Broadway a piesei „Amadeus”, în anii ’80, a avut 1.181 de reprezentaţii, cu diverse distribuţii. Versiunea românească a spectacolului este aşteptată cu nerăbdare de publicul constănţean, mai ales că reuneşte un număr important de actori cu rezonanţă în peisajul teatral românesc. Autorul englez Peter Shaffer s-a inspirat din scurta dramă în versuri „Mozart şi Salieri”, publicată de poetul rus Puşkin, în anul 1830 şi care fusese adaptată ca spectacol de operă, cu acelaşi nume, muzica fiind compusă de Nikolai Rimski-Korsakov. Premiera piesei britanice a avut loc în anul 1979, la Royal National Theatre din Londra, cu mare succes, astfel ca în 1980 s-a jucat pe Broadway, celebrul complex al teatrelor din New York, unde a avut aproape 1.200 de reprezentaţii, de mare succes la public şi la critică.



12