Stagiunea 2014-2015 a Teatrului de Stat Constanța (TSC) ia oficial startul în această sâmbătă, de la ora 19.00, cu una dintre producțiile de mare succes ale instituției, „Nunta lui Figaro”, de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Piesa, în regia lui Cristian Ioan, promite să devină unul dintre spectacolele longevive ale TSC, bucurându-se de o reacție favorabilă din partea publicului de la malul mării încă de la premiera din luna martie a acestui an.
Cu siguranță, spectatorii de teatru constănțeni vor avea, începând din acest weekend, o alternativă culturală tentantă la petrecerea răcoroaselor seri de toamnă, putând alege cu încredere, la fiecare final de săptămână, sala de spectacole a Teatrului de Stat.
NUNTĂ DE SECOL XVIII PE... SCENĂ „Nunta lui Figaro”, care marchează, anul acesta, deschiderea noii stagiuni a TSC, îi invită pe constănțeni în atmosfera secolului al XVIII-lea, costumele semnate de Gabriela Nicolaescu şi muzica lui Mozart (re)creând fragmente de epocă fascinante. Piesa revine pe scena Teatrului de Stat Constanța în deja cunoscuta distribuție: Tani Ștefu în rolul isteţului bărbier din Sevilla, Figaro, și Luiza Martinescu-Toma în rolul Susannei, logodnica sa. În rolul contelui Almaviva, spectatorii îl vor vedea pe Bogdan Caragea, soţia sa, contesa, fiind Luiza Sarivan. Distribuția este completată de: Cristina Oprean - Marcelline, Lana Moscaliuc - Cherubin, Cosmin Mihale - Bartholo, Florentin Roman - Antonio, Laura Crăciun - Fanchette, Ionuţ Alexandru - Bazile şi Dan Cojocaru - Gusman. Pe scenă vor urca şi Alexandru Iacov şi Daniela Ivanciu.
Beaumarchais (1732-1799) a rămas în istoria literaturii universale în special pentru cele trei piese de teatru care îl au în prim-plan pe isteţul Figaro: „Bărbierul din Sevilla”, „Nunta lui Figaro” şi „Mama vinovată”, redenumită de autor „Celălalt Tartuffe”, ca un omagiu adus lui Moliere. Primele două lucrări au fost transpuse pe muzică de compozitorii Gioachino Rossini, respectiv Wolfgang Amadeus Mozart.
„BOLNAVUL ÎNCHIPUIT” REVINE Iubitorii teatrului pot (re)veni în sala TSC și duminică, de la ora 19.00, când pe scenă va fi prezentat un alt spectacol de succes, „Bolnavul închipuit”, de Moliere. Din distribuția acestei piese având regia realizată de Cristian Gheorghe fac parte actori îndrăgiți ai teatrului: Marian Adochiţei, Dana Dumitrescu, Clara Ghiuvelechian / Georgiana Mazilescu, Florina Stănculeţ / Paula Prodan, Luiza Martinescu Toma, Andu Axente, Laura Iordan / Mirela Pană, Andrei Cantaragiu, Lana Moscaliuc, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, Georgiana Bumbac, Alice Safta, Cristiana Nitu și Iza Bumbac. Coregrafia îi aparține Oanei Pisaroglu, iar scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitrașcu.
PREMIERĂ, ÎN OCTOMBRIE Directorul TSC, actrița Dana Dumitrescu, ne-a declarat că în această perioadă se repetă intens și pentru deja anunțata și mult-așteptata premieră a stagiunii. Este vorba despre piesa „Trei surori”, de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, care va avea premiera în weekend-ul 17-19 octombrie. Pentru realizarea acestui spectacol, maestrul Dembinski colaborează cu scenografa Eugenia Tărăşescu-Jianu.
„Trei surori” nu va fi, însă, singura noutate a sezonului de spectacole 2014-2015, Dana Dumitrescu având în plan derularea mai multor proiecte cultural-artistice de anvergură, despre care vom prezenta detalii în ediția de luni. De asemenea, iubitorii teatrului care doresc să se informeze cu privire la spectacolele TSC, de pe site-ul instituției, trebuie să știe că acesta este în proces de reorganizare, urmând să fie redat publicului în forma finală până la data premierei din luna octombrie.
Plăcuță în memoria lui Demostene Tranulis
Constănțenii care vor reveni în sala de spectacole a TSC, din această sâmbătă, vor avea parte și de o surpriză. Potrivit directorului TSC, actrița Dana Dumitrescu, începând din acest weekend, pe clădirea teatrului situată în centrul Constanței, pe bulevardul Ferdinand, va fi montată o plăcuță în memoria filantropului constănțean de origine greacă Demostene Tranulis, cel care a construit Teatrul Fantasio în 1927.
În exclusivitate pentru „Telegraf”, Dana Dumitrescu ne-a declarat că aceasta a fost singura dorință a familiei lui Demostene Tranulis, respectată și pusă în practică abia acum. Plăcuța comemorativă de pe clădirea teatrului, având o arhitectură rafinată, cu un fronton neoclasic, constituie un gest firesc de readucere în memoria constănțenilor a personalității lui Demostene Tranulis, om de afaceri și filantrop grec.
Clădirea în care funcționează, în prezent, Teatrul de Stat Constanța a găzduit, inițial, cinematograful Ligii Culturale Ctitoria Demostene Tranulis. Capitalul omului de afaceri grec fiind fiind insuficient, acesta s-a îndatorat cu peste 2 milioane lei, căci se angajase să construiască o clădire în valoare de circa 1,4 până la 1,5 miloane lei, dar care l-a costat, în final, peste 5,5 milioane. Pe lângă această operă de binefacere și înzestrare culturală a Constanței, Demostene Tranulis a mai patronat multe opere, asociații și biblioteci, pentru interesul obștesc.