Teatrul de Stat Constanța: Deschiderea Anului Teatral 2019!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatrul de Stat Constanța: Deschiderea Anului Teatral 2019!

Cultură 08 Ianuarie 2019 / 10:53 1107 accesări
Nunta lui Figaro

Nunta lui Figaro

Teatrul de Stat Constanța începe anul 2019 cu o nuntă: „NUNTA LUI FIGARO” de Pierre Beaumarchais. Spectacolul este programat vineri, 11 ianuarie, de la ora 19.00.

Piesele din seria „Figaro” ale dramaturgului francez mai cuprind „Bărbierul din Sevilla” şi „Mama vinovată”, toate fiind cenzurate, la vremea când au fost scrise, adică la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de regele Ludovic al XVI-lea, care nu gusta satira la adresa aristocraţiei franceze. Totuşi, când ele au primit aprobarea de a fi jucate, s-au bucurat de un mare succes chiar şi în rândul aristocraţilor. Opera lui Mozart cu acelaşi titlu a fost cântată pentru prima dată în 1786, la doi ani după debutul piesei de teatru.

Tani Ştefu este descurcărețul Figaro, iar Bogdan Caragea este Contele Almaviva. Dincolo de confruntarea dintre cele două personaje aflate în prim plan, spectatorii îi vor putea aplauda pe Luiza Sarivan, Luiza Martinescu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Mircea-Dumitru Siromașenco, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov și Daniela Ivanciu, urmărind cu sufletul la gură răsturnările de situație din această comedie spumoasă. Regia este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia, de Gabriela Nicolaescu.

Weekend-ul teatral continuă cu cea mai recentă premieră a TSC, „INIMA REGINEI MARIA”, de Radu Aldulescu, în regia Alinei Hiristea, programată sâmbătă, 12 ianuarie, de la ora 19.00.

Primele reprezentații, care au avut loc în decembrie 2018, au fost primite călduros de publicul constănțean. „Inima Reginei Maria” este un spectacol-manifest, ce vorbește despre mărirea și decăderea poporului român.

Consultant artistic onorific al acestui spectacol este maestrul Emil Boroghină, iar asistent de regie este Laurențiu Tudor. Decorurile au fost concepute de Cosmin Hiristea, costumele, de Raluca Negoescu, iar muzica poartă semnăturile Andreea Vâță - Dienes și Marius Roje. Mișcarea scenică a fost coordonată de Ibi Cristea, iar proiecțiile video au fost create de Iulia Pană.

În distribuție: Dana Dumitrescu, Remus Archip, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu, Marian Adochiței, Liviu Manolache, Cosmin Mihale, Laura Iordan Adrian, Liliana Cazan, Alina Manțu, Florentin Roman, Adrian Dumitrescu și studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.

Spectacolul reprezintă demersul Teatrului de Stat Constanţa pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918, pornind de la conducătorii de odinioară ai țării noastre și realizările lor, de la sacrificiile soldaților români pentru întregirea țării și continuând cu evenimentele majore petrecute în această sută de ani, cu suferințele, martiriul și transformările prin care poporul nostru a trecut, inima Reginei Maria fiind simbolul salvării românilor întru spiritualitate și iubire.

Weekend-ul se va încheia tot cu o nuntă, la fel cum va începe, doar că este vorba despre o nuntă ratată. Duminică, 13 ianuarie, de la ora 19.00, îi invităm pe spectatorii noștri la TESTOSTERON, piesa care s-a jucat cu mare succes, în toamna anului 2018, la Gala Națională a Comediei, de la Galați.

Andu Axente, Bogdan Caragea, Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Alexandru Medveghi, Marian Adochiței, Remus Archip sunt cei șapte bărbați care „cred că femeile sunt duşmanul lor principal, dar, de fapt, nu e unul care să nu le iubească până la Dumnezeu şi înapoi...”, după cum spune chiar regizorul Traian Șoimu, cel care a adaptat piesa de succes a scenaristului, regizorului şi producătorului polonez Andrzej Saramonowicz. Comedia - cult „Testosteron” a fost primită cu mare entuziasm, atât în Polonia, țara de origine a dramaturgului, cât și în străinătate, fiind jucată pe scene din Marea Britanie, Turcia, Cehia, Bulgaria etc. În versiunea constănțeană, scenografia este semnată de timişoreanul Zsolt Fehérvári, iar asistent scenograf este Lăcrămioara Dumitrașcu, cea care a realizat şi grafica afişului. Muzica îi aparţine compozitorului constănţean Adrian Mihai, iar traducerea textului a fost realizată de Ioana Diaconu Mureșan.

Dat fiind limbajul licențios pe care personajele îl folosesc, nu recomandăm acest spectacol minorilor.

Vă anunțăm și pe această cale că pot fi achiziționate și ONLINE bilete pentru toate spectacolele, prin intermediul website-ului www.teatruldestatconstanta.ro .

Taguri articol


12