Teatrul de Stat participă la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatrul de Stat participă la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi

Cultură 20 Septembrie 2010 / 00:00 651 accesări

Sub semnul austerităţii, al disponibilizărilor şi incertitudinii, deschiderea de stagiune 2010-2011 a Teatrului de Stat Constanţa este programată în jurul datei de 16 octombrie, conducerea instituţiei şi artiştii încercând să găsească soluţii pentru ca publicul de la malul mării să nu fie privat de spectacole. În avanpremiera debutului noului sezon teatral, instituţia de cultură constănţeană şi-a confirmat participarea la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, care va avea loc între 3 şi 10 octombrie, cu spectacolul „Bolnavul închipuit”, o adaptare după Moliere, în regia lui Cristian Gheorghe. Actorii constănţeni vor intra în concurs pe data de 8 octombrie, cu începere de la ora 19.00.

Tradiţionalul festival de la Galaţi, găzduit de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, ajunge, anul acesta, la cea de-a 22-a ediţie şi, deşi autorităţile locale anunţau, în vară, că nu mai au fonduri pentru organizarea evenimentului, se fac eforturi pentru strângerea bugetului necesar. „Dramaticul\" gălăţean a fost primul teatru din ţară care a avut iniţiativa de a organiza, în 1976, un festival de comedie.

Premiera spectacolului „Bolnavul închipuit” a avut loc în luna mai a acestui an. Comedia aduce în faţa publicului nume deja foarte cunoscute ale Teatrului de Stat Constanţa precum: Marian Adochiţei, Dana Dumitrescu, Georgiana Mazilescu, Florina Bulgaru, Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu Toma, Andu Axente, Laura Iordan, Bogdan Bucătaru, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, alături de corpul de balet format din: Raimonda Potlog, Larisa Samsonov, Dora Spirescu, Mădălina Stahei, Cristiana Drăgan, Daniela Gârbăcea şi Andreea Ţuţui.

Scenografia piesei „Bolnavul închipuit” este realizată de Lăcrămioara Dumitraşcu, iar coregrafia îi aparţine Oanei Pisaroglu.

„Bolnavul închipuit\" este ultima creaţie a lui Molière, în care a jucat însuşi dramaturgul, până în ajunul morţii. Implicit, textul problematizează condiţia artistului dedicat cu trup şi suflet artei sale, devenind astfel un omagiu adus actorului.

Premiera de la malul mării a spectacolului a fost un succes, „Bolnavul închipuit\" fiind foarte bine primit de spectatorii de toate vârstele, pentru că adolescenţii au prilejul să îl înţeleagă şi îndrăgească pe Moliere, iar publicul matur apreciază viziunea originală a regizorului Cristian Gheorghe.



12