„Fin şi căluţul cel alb”. După o binemeritată vacanţă, Teatrul pentru Copii şi Tineret deschide seria spectacolelor din anul 2010 cu o piesă dedicată minunatului univers al copilăriei şi sezonului hibernal, „Fin şi căluţul cel alb”. Piesa programată pentru 10 ianuarie are la bază povestea scrisă de Ada Teodorescu Fărtăiş şi este pusă în scenă de Aneta Forna Christu, scenografia fiind realizată de Eugenia Tărăşescu Jianu. Anul care abia s-a încheiat a fost unul deosebit de bogat în realizări pentru instituţia de la malul mării, repertoriul teatrului îmbogăţindu-se cu patru premiere. Primul spectacol al anului 2009, „Capra cu trei iezi”, în viziunea regizorală a lui Gabriel Apostol, după un scenariu scris de Cristian Pepino, a avut premiera la sfârşitul lunii februarie. Spectacolul incitant, în care jocul actorilor-personaje alternează cu jocul păpuşilor şi al măştilor - scenografia este semnată de Daniela Drăgulescu - , a fost foarte bine primit de către micul public. Următoarea premieră, „Aventurile lui Robinson”, după celebrul roman al lui Daniel Defoe, a avut loc în toamnă. Regia „Aventurilor” care îmbină jocul actorilor cu animaţia este realizată de Cristian Pepino, iar scenografia este semnată de Cristina Pepino.
Anotimpul premierelor. Toamna a fost bogată, dar şi solicitantă pentru actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret. Pe scena instituţiei de cultură a fost prezentată, pentru fidelul public de la malul mării, o „Vacanţă cu peripeţii”, spectacol cu caracter educativ, pus în scenă de Aneta Forna Christu şi Lică Gherghilescu. Piesa îi are ca protagonişti pe Horia şi Petrică, doi băieţi care merg în vacanţă la bunici. Dornici de aventură, aceştia îşi iau nume de cavaleri, Harry şi Potter, plecând în pădure pentru a face fapte de vitejie. În drumul lor, „cavalerii” se întâlnesc cu Mugurel şi Brânduşa, copiii pădurarului. Alături de noii lor prieteni, Harry şi Potter le dau o lecţie răufăcătorilor care nu respectă legile şi vânează în rezervaţiile naturale.
Ultimul spectacol al anului 2009, „Soţul păcălit”, după piesa „George Dandin” a celebrului dramaturg francez Jean Baptiste Moliere, a fost prezentat, în avanpremieră, la finalul toamnei, iar premiera a avut loc în prima parte a lunii decembrie. Regia, scenografia şi ilustraţia muzicală a acestui spectacol îi aparţin lui Mihai Constantin Ranin.
„Oscar” pentru animaţie. Şi ca o (re)confirmare a succesului şi profesionalismului echipei Teatrului pentru Copii şi Tineret, la începutul lunii decembrie, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu, a fost distins de UNIMA (Uniunea Marionetiştilor) România cu Premiul de Excelenţă în animaţia românească pe 2009. Trofeul, echivalentul în animaţie al Oscarului, i-a fost acordat lui Lică Gherghilescu pentru activitatea de excepţie, artistică şi managerială. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”, organizat de Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, în perioada 28 noiembrie - 6 decembrie.