Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucasurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA. Cruz a obţinut 28% din voturile republicanilor, înfrângându-şi rivalul, pe fostul favorit Donald Trump, dar şi pe Marco Rubio. Numărarea voturilor în tabăra democrată continua, iar unele publicaţii americane anunţaseră deja egalitate. Totuși, după numărarea a 95% din voturi, Hillary Clinton a obţinut o victorie, luni. Fostul secretar de stat şi rivalul său Bernie Sanders au fost creditaţi anterior, atât unul, cât şi celălalt, cu 50% din voturile exprimate. Martin O'Malley, al treilea pretendent democrat, şi-a suspendat campania.
Tabăra republicană a fost scutită de o asemenea ambiguitate. Cruz a obţinut o victorie triumfală, după lunile pe care le-a petrecut străbătând statul pentru a-i mobiliza pe conservatorii şi liderii evanghelici influenţi care-l susţin. Senatorul în vârstă de 45 de ani, considerat un adevărat... ghimpe în coasta partidului său, îşi savura victoria pe muzică country, la mitingul său de la Des Moines. ”Iowa a transmis mesajul că nominalizatul republican şi viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de presă, nu va fi ales de establishmentul de la Washington”, a declarat el. Trump l-a felicitat pe senatorul din Texas şi a spus că este onorat de poziţia secundă. Rubio, care a luptat să câştige teren în ultimele luni, a obţinut un rezultat cu mult mai bun decât se aştepta şi s-a clasat al treilea, cu doar un punct procentual în urma lui Trump. Între timp, doi candidaţi părăsesc cursa. Surse apropiate democratului Martin O'Malley, un fost guvernator al statului Maryland, au declarat că acesta îşi va suspenda campania, iar în cursa democrată vor mai rămâne doar doi candidaţi. În tabăra republicanilor, Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, a anunțat pe Twitter că îşi va suspenda campania.
În Iowa este folosit un sistem electoral neobişnuit, numit „caucus“. Oamenii se adună în case private, şcoli şi alte clădiri publice în tot statul. Alegătorii democraţi se împart în grupuri, în funcţie de candidatul preferat, în timp ce caucusurile republicane seamănă mai degrabă cu un scrutin tradiţional. În următoarele luni, celelalte 49 de state şi teritoriile americane vor vota candidatul partidului în alegerile prezidenţiale. Câte un singur candidat la preşedinţie din partea fiecărui partid urmează să se contureze către vară. În noiembrie, americanii îşi vor alege viitorul preşedinte, care va prelua funcţia în ianuarie 2017.
Citește și:
Steaua lui Donald Trump de la Hollywood a fost vandalizată
Obama merge la o moschee din SUA, în premieră absolută
Hillary Clinton l-ar propune pe Obama la Curtea Supremă, dacă va deveni preşedinte
Donald Trump este... șocant de convins de victoria sa în alegeri
Un candidat la preşedinţia SUA şi-a făcut campanie cu bani din economiile... altora