Teheranul, implicat în crime comise în Olanda?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teheranul, implicat în crime comise în Olanda?

Externe 08 Ianuarie 2019 / 17:52 662 accesări

Guvernul olandez a acuzat marţi Teheranul că a fost implicat în crimele comise în Olanda în 2015 şi 2017 asupra a doi olandezi de origine iraniană, relatează AFP. Serviciile de informaţii olandeze (AIVD) au "indicii puternice că Iranul a fost implicat în lichidarea a doi cetăţeni olandezi de origine iraniană la Almere în 2015 şi la Haga în 2017", conform unei scrisori care a fost trimisă parlamentului şi care este semnată de miniştrii olandezi de interne şi de externe.

Cele două victime, identificate de poliţia olandeză ca Ali Motamed, 56 de ani, şi Ahmad Molla Nissi, 52 de ani, erau opozanţi ai regimului iranian, a precizat guvernul olandez, care a anunţat de asemenea sancţiuni adoptate marţi de Uniunea Europeană împotriva Teheranului. "La 8 ianuarie 2019, Uniunea Europeană a impus sancţiuni Ministerului iranian al informaţiilor şi securităţii (MOIS) şi altor două persoane iraniene, în special la recomandarea Olandei", au precizat Stef Blok, ministrul de externe, şi Kasja Ollongren, ministrul de interne, în scrisoarea lor.

Acest lucru înseamnă că fondurile şi alte active financiare ale acestei entităţi şi ale celor două persoane au fost îngheţate, au subliniat ei. "Pe baza informaţiilor provenite de la servicii de informaţii străine şi de la AIVD, Olanda estimează că este probabil ca Iranul să fi fost implicat în (pregătiri) de lichidări şi atacuri pe teritoriul european", au adăugat ei.

Olanda a expulzat în iunie doi angajaţi ai ambasadei iraniene, au anunţat în iulie serviciile de informaţii olandeze, fără a dezvălui motivele deciziei. Teheranul a protestat atunci împotriva expulzării celor doi diplomaţi, calificată drept "gest ostil şi distructiv", şi a ameninţat Olanda cu represalii. "Este extrem de încurajator să constatăm că UE a convenit asupra unor noi sancţiuni ţintite împotriva Iranului ca răspuns la activităţi ostile şi comploturi planificate şi comise în Europa, inclusiv în Danemarca", a reacţionat într-o postare pe Twitter premierul danez Lars Lokke Rasmussen. "UE rămâne unită - astfel de acţiuni sunt inacceptabile şi trebuie să aibă urmări", a adăugat el. Danemarca şi-a rechemat la sfârşitul lunii octombrie 2018 ambasadorul de la Teheran după ce a dejucat un plan "de atentat" pe teritoriul său împotriva unor opozanţi iranieni. Iar la sfârşitul lunii iunie autorităţile franceze au anunţat că au dejucat un atentat organizat de serviciile de informaţii ale Teheranului şi care a vizat o adunare în Franţa a unui grup de opozanţi iranieni.

Taguri articol
TeheranIranCrimeOlandaSuspiciuniVictimeAcuzații


12