„Tehnici de broderie“, la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Tehnici de broderie“, la Muzeul de Artă Populară

Cultură 04 Iulie 2009 / 00:00 2497 accesări

Muzeul de Artă Populară întîmpină, în această lună, publicul interesat de tradiţiile şi obiceiurile străvechi, cu o nouă expoziţie temporară, intitulată „Tehnici de broderie în arta populară“. Piesele care alcătuiesc expoziţia, selectate din colecţiile etnografice de port şi textile ale importantului muzeu constănţean, pun în evidenţă atît tehnicile specifice broderiei urbane de atelier, exersate de meşteri specializaţi, cît şi pe cele ale broderiei casnice rurale, utilizate pentru ornamentarea veşmintelor de sărbătoare şi a textilelor care fac parte din compoziţia scenografică a camerei „gătite“ pentru oaspeţi şi pentru desfăşurarea importantelor rituri din ciclul vieţii.

Dintre tehnicile specifice pentru broderia urbană de atelier, influenţată de cea bizantină sau orientală, se remarcă broderia cu relief înalt şi broderia aplicată. Broderia cu relief înalt este lucrată cu fir metalic auriu şi argintiu, pe suport din carton sau pat din fire textile, fixat pe catifea. Broderia aplicată, larg răspîndită în Peninsula Balcanică şi în Ţările Române prin mărfurile orientale comercializate de negustori turci, greci, armeni şi evrei, utilizează găitanul, ceaprazul şi firul metalic pe suporturi textile diverse, precum satinul, catifeaua şi postavurile de bună calitate.

Pentru domeniul broderiei casnice, expoziţia situată la parterul Muzeului de Artă Populară evidenţiază tehnici precum: brodatul la fir - peste fire numărate şi în cruci -, întîlnit în ornamentarea cămăşilor de sărbătoare şi a textilelor de interior, precum şi brodatul în punct de lănţişor şi cel în punct „bătrînesc“ sau „buclat“, făcînd uz de firul mai gros din bumbac înfăşurat de mai multe ori pe ac, pentru a reliefa mai bine motivelor cămăşilor din zona Muscel şi Argeş. Acestor tehnici li se adaugă şi brodatul pe dosul pînzei, pentru decorarea bentiţelor de la gîtul cămăşilor din Ţara Oltului, brodatul pe cutele mărunte ale cămăşilor bărbăteşti din Ţinutul Pădurenilor sau din Bihor şi ale celor femeieşti din Maramureş, Cîmpia Transilvaniei, Ţinutul Năsăudului, brodat care e practicat şi de saşii din Ardeal (cunoscut sub denumirea de „gereihsel“), brodatul pe fire scoase din trama pînzei cămăşilor din zonele Teleorman sau Buzău, broderia perforată, răspîndită îndeosebi în Banat şi Bihor. O particularitate o constituie broderia cu dublă faţă, executată pe gherghef, specifică numai comunităţilor musulmane din Dobrogea.

Exponatele sînt însoţite de fotografii şi planşe explicative pentru principalele tehnici de broderie. Expoziţia „Tehnici de broderie în arta populară“ va fi deschisă pe toată durata lunii iulie, zilnic, între orele 09.00 şi 20.00.

Taguri articol


12