Tehnicile nucleare, o soluție pentru conservarea patrimoniului cultural

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tehnicile nucleare, o soluție pentru conservarea patrimoniului cultural

Cultură 24 Ianuarie 2016 / 17:19 2091 accesări

Un simpozion franco-român dedicat tehnicilor nucleare aplicate în conservarea patrimoniului cultural va fi organizat luni, de la ora 14.00, la Institutul Francez din București. În cadrul evenimentului se va semna un memorandum în domeniul conservării operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare, între Laboratorul ARC-Nucleart și Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).

„SĂ SALVĂM ÎMPREUNĂ UN OBIECT DIN PATRIMONIUL CULTURAL ROMÂN” Totodată, va fi lansat și concursul „Să salvăm împreună un obiect din patrimoniul cultural român”, deschis oricărui muzeu sau comunitate care prezintă un obiect de patrimoniu cultural a cărui stare de degradare justifică aplicarea unei proceduri de consolidare și/sau de restaurare. Procedurile constau în decontaminarea prin iradiere gamma sau consolidarea prin impregnarea cu rășină în cazul lemnului foarte degradat. Premiile oferite câștigătorilor concursului vor consta în finanțarea lucrărilor de conservare și restaurare a bunurilor prezentate.

La simpozion vor lua parte: François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, și Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH.

Evenimentul este organizat de Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele, Institutul Național „Horia Hulubei”, Comisariatul Francez pentru Energie Atomică (CEA), laboratorul francez ARC - Nucleart și Institutul Francez din România, informează Ambasada Franței în România.

Laboratorul ARC-Nucleart are ca obiectiv conservarea şi restaurarea obiectelor de patrimoniu din materiale organice (lemn, piele, fibre). În laboratoare dotate cu instalaţii tehnice de înalt nivel, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătrați, o echipă pluridisciplinară (chimişti, fizicieni, tehnicieni, restauratori, conservatori și personal administrativ) se dedică salvării patrimoniului, intervenind asupra colecţiilor muzeelor şi asupra monumentelor istorice. Echipa poate fi prezentă și pe şantierele de săpături, pentru a asista arheologii.

Citește și:

Operele de artă din România, conservate prin tehnici nucleare

Taguri articol


12