Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța se poate mândri cu medici recunoscuți pe plan național de către somități ale lumii medicale românești. Conf. univ. dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterolog, coordonatorul Departamentului de Endoscopie Digestivă, Diagnostică și Intervențională, înființat în urmă cu patru luni, în cadrul SCJU Constanța, este unul dintre ei. El a fost desemnat, pentru doi ani, președintele Societății Române de Endoscopie (SRE). Conferențiarul constănțean s-a aflat, de altfel, ani la rând în staff-ul SRE, iar acum a venit și rândul său să coordoneze activitatea societății.
MEDICINĂ DE ULTIMĂ ORĂ Conf. univ. dr. Dumitru a început, alături de colegii săi, să demonstreze cunoștințele de excepție dobândite în domeniu, în cadrul Departamentului. ”Avem trei turnuri noi de video-endoscopie, cu înaltă rezoluție. Practic, este ultima generație de endoscoape. Investigăm pacienți prin endoscopie digestivă superioară, prin colonoscopie și printr-o manevră mai deosebită (colangiografie endoscopică retrogradă), adică avem ocazia să trecem dincolo de peretele tubului digestiv, dincolo de zona în care ajung în mod normal endoscoapele, și intrăm pe căile biliare și pancreatice, sub directă vizualizare, astfel încât rezolvăm problemele pacienților cu aceste afecțiuni (bilio-pancreatice)”, a explicat conf. dr. Dumitru. Până acum, spune conferențiarul, la SCJU Constanța erau tratați pacienți cu probleme ale stomacului, duodenului și colonului. ”Ne-am mai ocupat și de afecțiuni din sfera bilio-pancreatică, dar în măsura posibilităților de atunci. Acum nu mai avem limite. Facem tot ce se realizează în orice centru de gastroenterologie din țară, dar nu numai”, a declarat conferențiarul.
ȘI PACIENȚII CONSTĂNȚENI BENEFICIAZĂ DE PROCEDURI DE ULTIMĂ ORĂ, DEVENITE ȘI LA SCJU O REGULĂ.
Printre procedurile care se efectuează la SCJU, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, precizăm, potrivit conf. dr. Dumitru: ”pe esofag putem să dilatăm stenoze, putem să montăm proteze de esofag (necesare pacienților care nu pot să înghită), putem să montăm gastrostome (pentru pacienții care chiar nu au nicio posibilitate de a se alimenta oral). ”Procedura până acum era chirurgicală și presupunea anestezie generală, costurile sălii de operație, o perioadă de recuperare mult mai mare decât cea endoscopică”, a spus coordonatorul Departamentului. O asemenea intervenție a avut loc chiar ieri, în cazul unui pacient cu un neoplasm laringian. Întreaga intervenție a durat doar 15 minute. ”Înainte era o intervenție chirurgicală de o oră, iar recuperarea era de două - trei zile, bolnavul trecea prin anestezie - terapie intensivă”, adaugă conf. dr. Dumitru. De asemenea, prin noile metode sunt tratate și hemoragiile digestive. Important este de menționat că Departamentul este ideal și pentru activitatea didactică. ”Rezidenții noștri au unde face practică, pot vedea tehnici moderne, pe care înainte le vedeau, poate, doar la unele congrese. Avem tot ce ne trebuie pentru a efectua aproape orice intervenție gastroenterologică”, a subliniat coordonatorul. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a precizat că investiția a fost de aproximativ 250.000 de euro, iar banii provin ca urmare a unui proces câștigat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Calitate și cantitate
De la deschiderea Departamentului s-au realizat 1.065 endoscopii, din care pentru endoscopie digestivă superioară (stomac) - 748, colonoscopii - 317 și prin noua metodă - 44. La acestea se adaugă încă 333 de manevre intervenționale, respectiv stenturi, hemostază și polipectomii (rezecția polipilor cu risc de malignizare din tubul digestiv). ”Avem o creștere cu cel puțin 25% a intervențiilor, de la introducerea noilor aparate. Pacienții pot ajunge la noi fie prin Urgență - urgențe fiind hemoragia digestivă, corpii străini, pentru care avem serviciu de gardă -, fie prin serviciul de prezentări, cu bilete de trimitere de la medicul de familie”, spune conf. dr. Dumitru. Bolnavii nu mai trebuie să meargă la alte clinici din țară, viața lor putând fi salvată acum și la Constanța, prin noile metode.