Tehnologie nucleară de import pentru România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tehnologie nucleară de import pentru România

Monden 25 Martie 2010 / 00:00 336 accesări

SUA, Franţa, Coreea de Sud şi Canada sunt interesate să furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrală nucleară ce urmează să fie construită în România, pentru care în prezent se alege amplasamentul, potrivit datelor furnizate de Ministerul român al Economiei. De fapt, toate ţările dezvoltate deţinătoare de tehnologii din generaţia III+ şi/sau IV şi-au manifestat interesul de a participa cu tehnologie la proiect, printre acestea, SUA, Franţa, Coreea de Sud, Canada. Totodată, o serie de investitori şi-au manifestat interesul de a participa la realizarea proiectului noii centrale nucleare, potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Reprezentanţii ministerului susţin că deocamdată sunt doar discuţii exploratorii cu aceştia, urmând ca o decizie privind tehnologia ce se va utiliza şi modul de finanţare a proiectului să fie stabilite de Guvernul României, la propunerea sa.

După conturarea unui număr redus de locaţii posibile, conform cadrului legislativ, va fi demarată acţiunea de consultare a populaţiei şi a autorităţilor locale (acceptanţa publică). Apoi, în funcţie de rezultatele consultării publice, va fi luată şi decizia finală. O analiză va trebui completată cu studii aprofundate privind geologia zonelor ce corespund cerinţelor de seismicitate şi cerinţelor de sistem, cum ar fi existenţa surselor de apă de răcire sau existenţa infrastructurii de transport energie electrică. Amplasamentele alternative ar putea fi făcute cunoscute odată cu iniţierea dezbaterilor publice cerute de legislaţia în vigoare.

Potrivit Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat în decembrie 2009, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, cea de-a doua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata până în 2030, cu zece ani mai târziu decât fusese anunţat iniţial şi va avea o putere instalată de 1.000 MW.



12