Telefoane mobile, droguri, cuţite găsite în celulele deţinuţilor de la Poarta Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telefoane mobile, droguri, cuţite găsite în celulele deţinuţilor de la Poarta Albă

Eveniment 28 Noiembrie 2008 / 00:00 5509 accesări

Angajaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), jandarmi şi studenţi de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au efectuat, ieri, percheziţii în penitenciarele Rahova, Jilava, Mărgineni, Brăila şi Poarta Albă. Scopul acţiunii a fost depistarea obiectelor interzise care se puteau afla în posesia deţinuţilor. La controlul de la Penitenciarul Poarta Albă au participat 330 cadre din ANP, dintre care 53 de gardieni de la Penitenciarul Slobozia, 68 de la Penitenciarul Tulcea şi 209 de la Penitenciarul Poarta Albă, precum şi 18 jandarmi de la unitatea de Intervenţie a Jandarmeriei Constanţa. Au fost percheziţionaţi 700 de deţinuţi, asupra cărora s-au găsit 108 obiecte interzise: trei acumulatori, o cartelă SIM, 13 telefoane mobile şi două încărcătoare, 85 de obiecte tăios-înţepătoare (cuţite confecţionate artizanal), două ţevi metalice, un joc video, o cutie cu inscripţia „canabis” şi un praf alb care a reacţionat pozitiv la testul de cocaină. Directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă, cms şef Gelu Dănuţ Dincă, a declarat că obiectele interzise au ajuns în interiorul închisorii în două moduri: o parte ascunse în pachetele aduse de rude în timpul vizitelor, iar restul aruncate peste gardul închisorii direct în curtea puşcăriei de către prietenii deţinuţilor. „Unele obiecte au fost găsite în bagajele persoanelor private de libertate, altele în baie, unele pe paturile neocupate de nimeni, puse acolo intenţionat ca să nu fie nimeni tras la răspundere. Ba chiar am descoperit o metodă ingenioasă de a ţine ascuns telefonul mobil: unei sticle de Prigat de doi litri i-a fost tăiat fundul iar în ea a fost introdusă o altă sticlă de 250 ml de Coca-Cola, în care era telefonul!”, a adăugat Dincă. Acesta a precizat că pe numele deţinuţilor prinşi cu obiectele interzise s-au întocmit rapoarte de incident. Conducerea închisorii afirmă că pe toată durata percheziţiei nu s-au înregistrat evenimente negative provocate de deţinuţi. Controlul de ieri, face parte dintr-o serie mai amplă de acţiuni de acest gen la care au colaborat mai multe unităţi din sistemul penitenciar românesc.

Directorul Dincă a susţinut că astfel de controale sînt efectuate săptămînal la Poarta Albă şi nu este pentru prima oară cînd sînt descoperite asemenea obiecte în posesia deţinuţilor. Percheziţiile de ieri, desfăşurate simultan în şase penitenciare din ţară, au pornit de la protestul deţinuţilor din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava declanşat pe 22 noiembrie. Timp de o oră şi jumătate deţinuţii au strigat împotriva noilor reglementări ce spun că persoanele private de libertate nu mai au voie să primească ţigări de la rude sau prieteni, după ce s-au descoperit substanţe stupefiante ascunse în ţigări.

Posibilă revoltă în penitenciarele româneşti

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) deţine informaţii că deţinuţii din 12 penitenciare, instigaţi de cîţiva condamnaţi cu influenţă, ar intenţiona să declanşeze o revoltă de mari proporţii, scopul lor fiind acela de a obţine eventuale graţieri sau amnistii colective, incidentele petrecute sîmbăta trecută la Jilava fiind parte a scenariului. Directorul general al ANP, Ioan Băla, a precizat că manifestări similare celor de la Penitenciarul Jilava, de la sfîrşitul săptămînii trecute, la care au luat parte peste 200 de deţinuţi, au avut loc atît la Spitalul penitenciar Jilava - loc de deţinere diferit de penitenciarul cu acelaşi nume, cît şi la închisoarea de la Mărgineni.

Şeful ANP a declarat, ieri, că evenimentele de sîmbăta trecută fac parte din scenariul unei revolte mai ample ce ar urma să aibă loc în 12 penitenciare romîneşti. “Cea mai importantă măsură pentru a contracara tentativele de a introduce în închisori telefoane, droguri sau alte obiecte interzise este intrarea în vigoare a ordinului ministrului Justiţiei conform căruia deţinuţii nu mai au voie să primească pachete cu ocazia vizitelor decît de cîteva ori pe an, fiindu-le permis, în schimb, să-şi cumpere alimente, sucuri şi cam tot ceea ce le trebuie de la magazinele din penitenciare\", a spus Băla.

Şeful ANP, a prezentat şi o statistică pe ultimii opt ani a incidentelor din penitenciare, numărul acestora fiind în general în creştere, în condiţiile în care, din anul 2000 şi pînă în prezent, numărul deţinuţilor aproape s-a înjumătăţit.

Măsurile luate de conducerea ANP sînt suţinute şi de Directorul Penitenciarului de Maximă Securitate de la Poarta Albă, cms. şef Gelu Dănuţ Dincă: “Nemulţumirea deţinuţilor a plecat de la faptul că ordinul ministrului prevede dreptul de a primi numai un singur pachet pe lună. Prin pachete se pot introduce în penitenciar droguri, telefoane mobile şi alte obiecte interzise iar acest lucru îi deranjează pentru că una este să primeşti un singur pachet pe lună, şi alta e să ai patru”. Directorul Dincă a menţionat că nemulţumirile ascund alte interese întrucît în penitenciare există posibilitatea cumpărării de alimente sau de alte lucruri necesare admise de regulamente de la chioşcurile special amenajate în incinta închisorii. Dincă susţine că primele măsuri au fost luate chiar de ieri, cu ocazia percheziţiilor şi mai mult decît atît, în permanenţă, echipe de intervenţie ale penitenciarului sînt pregătite să oprească orice tentativă de revoltă.

Cristina Carapcea, Codruţ BURDUJAN



12